Visste du det här om musikens koppling till sömn?

Musik är en kraftfull konstform som har haft förmågan att väcka känslor till liv hos oss människor sedan urminnes tider. Musiken har länge även använts i terapi, så kallad musikterapi. Men visste du att musik faktiskt också kan användas för att förbättra vår sömnkvalitet? 

Vaggvisor och lugnande musik är vanliga knep som föräldrar tar till för att hjälpa bebisar och barn att sova. Vetenskapen stöder föräldrars upplevelser, som visar att barn i alla åldrar sover bättre efter att ha lyssnat på lugnande melodier. De senaste årens forskning har också undersökt musikens effekt på vuxnas sömn, då även hos individer med sömnproblem 

Forskning om relationen mellan musik och sömn 

Forskning tyder på att musik förbättrar sömnen främst på grund av dess effekter på reglering av hormoner, exempelvis stresshormonet kortisol. Stress och förhöjda nivåer av kortisol kan öka vakenheten och leda till dålig sömn. Att lyssna på musik minskar nivåerna av kortisol vilket kan förklara varför det hjälper människor att känna sig lugna, mindre stressade och hjälper vår sömn. 

Musikens fördelar för sömnen har studerats hos olika åldersgrupper och en studie fann att musik före sänggående, hos en grupp i åldrarna 60-83 år, resulterade i bättre upplevd sömnkvalitet, längre sömntid, större sömneffektivitet, mindre sömnstörningar och mindre dysfunktion dagtid. Förutom i relation till sömn har musik även studerats relaterat till stress. En metaanalys av de Witte et al. (2020) fann att musik hade stressreducerande effekter, både fysiologiskt och psykologiskt. 

Studier från Center for Music in the Brain vid Aarhus Universitet ledda av forskaren Kira Vibe Jespersen, visar att musik kan förbättra den subjektiva sömnkvaliteten hos vuxna med sömnstörningar. Grupper som lyssnade på musik vid sänggåendet upplevde även en förbättrad livskvalitet. 

Spelar musikgenre någon roll?

Det enkla svaret på rubriken är nej. När forskare från Center for Music in the Brain vid Aarhus Universitet analyserade mer än 225 000 spår från 985 spellistor på Spotify som var associerade med sömn upptäckte de att all typ av musik var representerat i spellistor med namn eller beskrivningar som rörde sömn. Resultaten från studien tyder på att det inte finns någon "one-size-fits-all" spellista när det kommer till sömn. Neuroforskaren Daniel J. Levitin, som specialiserat sig på psyket och musik, stämmer in att det inte är samma typ av musik som gör oss avslappnade. I studier på tiotusentals personer så finns alla musikgenrer representerade.

Musik som används för att främja sömnen var i regel långsam, akustisk och mjuk men även populära poplåtar fanns med på listorna. Exempel på populära låtar som personer använder för sömn från Aarhus Universitets studie:

  • "Dynamite" av det sydkoreanska pojkbandet BTS
  • "Lovely (with Khalid)" av Billie Eilish och Khalid
  • "Jealous" av Labrinth

Musik kan underlätta sömnen genom att hjälpa dig att känna dig avslappnad och tillfreds. I dagens moderna värld finns en uppsjö av möjligheter för oss människor att få tillgång till musik i olika former. Streamingappar, högtalare, trådlösa hörlurar m.m. gör det enklare än någonsin för oss att dra nytta av kraften i musik vart vi än befinner oss.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) rekommenderas som förstahandsval vid behandling av långvariga sömnproblem av Socialstyrelsen och flertalet nationella och internationella kunskapsmyndigheter och läkarförbund världen över. Den spännande nya forksningen gällande musikens potentiella fördel för sömnen kan ge oss fler verktyg att hjälpa personer som lider av sömnlöshet. Musik är lätt att använda och har inga kända biverkningar så det kan vara ett bra tillfälle att lägga till din favoritmusik som en komponent i din kvällsrutin.

Ta hand om dig!

Är du orolig över din sömn? Gör Learning to Sleep's sömntest och få en indikation på om du har ett sömnproblem som borde behandlas. Eller ladda ner Learning to Sleep appen direkt och boka ett bedömningssamtal med en av våra leg. psykologer.

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.