Din sömn under barnets första levnadsår

Hur ser din sömn ut barnets första levnadsår egentligen? I en studie undersökte man saken närmre med intressanta resultat. Läs mer nedan!


En studie visade att nyblivna föräldrar i genomsnitt endast sover fyra timmar och 44 minuter per natt under barnets första levnadsår. Frågan är hur det påverkar dig och ditt barn och vad kan du göra för att ni alla ska få sova bättre?

Sömnen under barnets första levnadsår

2018 presenterade det sömnteknologiska företaget Simba en studie de gjort på nyblivna föräldrar. En studie som tittade närmre på sömnen under barnets första levnadsår. I denna kunde man bland annat konstatera att under barnets första 12 månader sov föräldrarna 59% mindre än de rekommenderade 8 timmarnas sömn per natt. De förlorade också motsvarande 50 nätters sömn. Studien visade även att föräldrar överlag spenderar 54 minuter per dag på att försöka få sitt barn att somna. Något som sammantaget blir nästan 14 dagar som dedikeras till detta ändamålet under barnets första år.

De räknade också ut att de steg många föräldrar tar vid läggningen medan de vaggar sitt barn till sömns motsvarade cirka 3 km. Vilket sammanlagt blir nästan 120 mil på ett år och kan omsättas till omkring 28 maraton. Låt oss djupdyka i vad detta kan betyda för dig som förälder, ditt barn och allas er sömn. 


barnets första levnadsår

Sömnbrist förändrar oss

Att många uppvaknade och inkonsekvent sömn tar ut sin rätt står klart. Och i studien fastslog man även att; Med ett barn, som i genomsnitt vaknar tre gånger per natt, så upplevde föräldrarna att sömnbristen gick ut över förhållandet.

Mer än två tredjedelar av brittiska föräldrar tror att de hamnat i diskussioner med sin respektive som en ren följd av att deras barn sovit dåligt och har dåliga sovvanor. 23% av deltagarna i studien trodde också att den förlorade sömnen under barnets första levnadsår förändrar deras sätt att agera. Och att de uppträtt mindre likt sig själva. 11% av dem uppgav att det lett dem till att någon gång hallucinera. 44% av dem hade upplevt att de hade svårt att fullfölja en mening. 8% av dem hade till och med glömt sitt barns namn. Men att allt detta sker är, i själva verket, inte så konstigt. Detta eftersom sömnbrist kan förändra oss och driva en människa till sin gräns. 

Därför är sömnen så viktig – särklass under barnets första levnadsår

En utvilad hjärna ger en person förbättrad inlärning och bättre fokus och uppmärksamhet. Under sömnen sorterar och kategoriserar hjärnan upp allt som skett under dagen. På detta vis kan du minnas vad du lärt dig och kan lära dig nya saker. Du kan se hjärnan som ett arkiv. Ett arkiv som behöver sömn för att fungera. Är inte arkivet fungerande kan du alltså inte ta in information på rätt sätt.

Sömnbrist kan alltså därav påverka uppmärksamheten, fokuset och minnet. Sömn fungerar även som en motpol till stress medan den dåliga sömnen förstärker stressens effekter på dig. För lite sömn leder ofta till en negativ spiral och du kommer inte kunna hantera de stressiga situationerna lika bra. Efter en dålig natts sömn är det också vanligt att uppleva humörsvängningar. Du är lättirriterad och kan känna dig hotad och kanske överreagerar du lättare.

Allt detta är helt normalt eftersom sömnen styr vår förmåga att bearbeta och hantera våra känslor. Sover du inte bra kommer alltså humörsvängningarna som ett brev på posten. Att nyblivna föräldrar därav upplever att de oftare tjafsar eller hamnar i diskussioner är inte så konstigt. I slutet av studien kring sömnen under barnets första levnadsår kunde dock 64% av deltagarna se tillbaka och förundras över hur väl de som personer fungerade, trots sin sömnbrist. 


barnets första levnadsår

Fem roliga bekännelser från föräldrar med sömnbrist

  1. Gav mitt barn Spaghetti Bolognese till frukost och trodde att det var middagstid
  2. Blev av med vår vattenkokare men hittade den senare i kylskåpet
  3. Använde kattmat i tvättmaskinen istället för tvättmedel
  4. Satte flaskan med mjölk i mitt barns öra istället för i munnen 
  5. Använde barnmjölk i mitt te

sömn

Så sover ni alla bättre under barnets första levnadsår

Det är viktigt att tänka på att varje barn är unikt och varje familjesituation individuell. Vad som fungerar för andra kanske inte fungerar för dig. Ni som föräldrar vet bäst om vad som fungerar för ert barn. Barn genomgår ständiga utvecklingsfaser. Vad som fungerade idag kanske inte fungerar imorgon. Men att bara känna till det kan kännas skönt och göra det lättare för dig som förälder att mäkta med. Under resans gång vill vi bjuda på några värdefulla tips för att försöka få sitt barn att sova bättre:

– Rutiner

Rutiner, rutiner, rutiner. Ja, det tål att upprepas för människan lär sig utav upprepning. Tydliga sovrutiner är därför viktiga och hjälper till att signalera till hjärnan att det är dags att sova.

Barn älskar rutiner! Kanske innefattar det att bada ditt barn innan läggdags, massera, sjunga en visa eller att läsa en godnattsaga. Försök hitta något som blir er grej och upprepa denna, i samma ordning, varje dag och inför varje sänggående. Testa också att berätta för ditt barn att det är dags att sova. På så vis hjälper du dem att etablera rutinen ännu mer. Försök med fördel att införliva rutinerna från start. Detta eftersom de dagliga rutinerna kommer medverka i att programmeringen utav ditt barns biologiska klocka blir lättare. Du kommer, med andra ord, uppleva att ditt barn får en viss rytm. Att det blir trött vid den tiden på dagen som du rutinmässigt infört vila och nattsömn.

Dessutom mår alla i hushållet bra av goda rutiner. Och om ditt barn sover bra sover förmodligen du och de andra också bra och hela familjen mår bättre!

– Närhet och lugna rörelser

De första 6 månaderna är det vanligt att ditt barn behöver en trygg famn för att kunna somna. Hud mot hud är alltid att föredra och också värme och stillsamma rörelser främjar barnets sömn och verkar lugnande. Att därav vagga ditt barn innan du lägger det i sängen brukar fungera bra. 


barnets första levnadsår

– Barnet är inkännande…

Precis som du blir glad när ditt barn är glatt eller orolig när ditt barn är oroligt så känner barnet också av dina känslor. Om du till exempel är stressad, orolig eller otrygg så kan detta påverka stämningen inför sänggåendet. Försök därför att vara i balans och avsluta dagen på ett sätt som också du känner fungerar för dig. På så vis kan ni tillsammans få en mysig stund och de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. 

– Tröst

Håller ditt barn fast i din tröja eller vill greppa i något? Från cirka 4-månaders ålder kan en snuttefilt eller ett gosedjur vara en god idé. Detta fungerar som en tillfällig ersättning av föräldrarna. Det kan för vissa barn ge en känsla av närhet och trygghet. Något som gör att dem har lättare att somna. Det kan även hjälpa dem om de vaknar under natten. Detta eftersom de då kan greppa tag i snuttefilten eller gosedjuret och återigen känna närhet och trygghet. Kanske till och med utan att väcka dig som förälder.

– Tänk på hur dagen ser ut

Det är lätt att tro att ju mer man aktiveras desto tröttare blir man och desto bättre sover man. Detta stämmer dessvärre inte in på alla barn. Visst mår vissa bra av att aktiveras massor under dagen men det är minst lika vanligt med det omvända. För play-dates, barnaktiviteter, ärenden eller ”lek-race” innan sängdags är inte alltid en så bra idé. Faktum är att det kan få motsatt verkan. Ditt barn kan, helt enkelt, bli övertrött och överstimulerat. Detta kan resultera i att det har svårt att komma till ro på kvällen. Sömnen kan också bli försämrad för både dig och ditt barn.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.

Relaterade inlägg:

6 tips att få ditt barn att sova bättre

10 tips till en trött småbarnsförälder

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.