6 tips att få ditt barn att sova bättre

Spädbarnstiden är en tuff period för många. Avbruten sömn för föräldern och barn som sover dåligt. Här är 6 tips att få ditt barn att sova bättre!


Under den första levnadstiden sover spädbarn mer än vad dem är vakna – men ingen har sagt att det är lätt för det. Tvärtom är ofta spädbarnstiden förknippad med avbruten sömn för föräldern eller ett barn som sover dåligt. Ta del av 6 tips som kan få ditt barn att sova bättre!


få ditt barn att sova bättre

Sovrutiner för spädbarn

Det nyfödda barnet har ingen känsla för dygnets timmar, vad som är dag och natt. Detta kan vara kämpigt för föräldern när det kommer till sovrutinerna. Däremot kan man tänka på att detta är det gyllene tillfället att försöka forma egna ramar och riktlinjer för barnets sömn. På så vis kan det bli lättare för barnet att somna och sova gott – och på köpet även du.

Vi behöver sömnen

Sömnen är lika viktig för vuxna som för barn. Att barnet får tillräckligt med sömn är nämligen helt avgörande för såväl barnets utveckling av hjärnan som tillväxten överlag. Under sömnen sker en fysisk och psykisk vila och återhämtning. Det är under den som barnet växer och immunförsvaret stärks.

Studier visar också att sömnen påverkar en rad olika processer hos människan. Däribland den kognitiva förmågan och sociala utvecklingen. Därför är det bra att redan från en tidig ålder arbeta med och försöka etablera goda sovvanor. Dessutom mår alla i hushållet bra av goda rutiner. För om ditt barn sover bra sover förmodligen du och de andra också bra -och hela familjen mår bättre!

Så mycket sömn behöver ett barn:

0-3 månader: cirka 15-18 timmar per dygn

3-12 månader: cirka upp till 17 timmar per dygn

1-3 år: cirka 12-13 timmar per dygn


få ditt barn att sova bättre

6 tips att få ditt barn att sova bättre

1. Dagsljuset är viktigt

Precis som dagsljuset styr vuxna människors sömncykel och biologiska klocka (cirkadiska rytm) så gäller samma sak för spädbarn och barn. Den enda skillnaden är att vid födsel så har inte spädbarnet någon uppfattning om detta. Därför är det upp till oss att lära dem.

Sömnhormonet melatonin, produceras när vi sover eller vistas i mörker länge och slutar när vi är vistas utomhus i dagsljuset. Genom att vara ute i dagsljuset och sedan ha det mörkt om kvällen hjälper alltså kroppen att skilja på dag och natt. Likaså när vi ska vara pigga respektive trötta. Därför är det viktigt att få sin beskärda del av dagsljus varje dag. Ta en promenad utomhus, se till att dagsljuset sipprar in genom fönstret hos barnet. Eller har du möjlighet så låt barnet sova i sin vagn utomhus. Detta kommer hjälpa barnet att forma den biologiska klockan, att naturligt somna lättare och få ditt barn att sova bättre.

2. Skapa sovrutiner

Människan lär sig av upprepning. Tydliga sovrutiner är därför viktigt och hjälper till att signalera till hjärnan att det är dags att sova. Kanske innefattar det att bada barnet vid läggdags, ge barnet massage, sjunga en visa eller att läsa en nattsaga. Försök hitta något som blir er grej och upprepa det, i samma ordning, varje dag och inför varje sänggående. Detta tips kan du med fördel försöka införliva från start då de dagliga rutinerna kommer medverka i att programmeringen utav barnets biologiska klocka blir lättare. Du kommer, med andra ord, uppleva att ditt barn får en viss rytm och blir trött vid den tiden på dagen som du rutinmässigt infört vila och nattsömn.


få ditt barn att sova bättre

3. Släck ljuset

Barn sover som allra bäst i mörker vid tre månaders ålder börjar barn producera hormonet melatonin. Detta är sömnhormonet som signalerar att vi ska bli trötta. Om du utsätter barnet för ljus kan det, med andra ord, rubba dessa signaler och att somna kan alltså bli svårare. Tänk därför på att släcka ner i god tid innan sänggåendet. Detta inkluderar mobiltelefoner, surfplattor, TV, dator och till och med nattlampor. Ju mindre ljus vi blir utsatta för desto mer naturligt träder melatoninet in och vi blir trötta. På detta sätt är det alltså mer troligt att du får ditt barn att sova bättre.

4. Lär barnet att somna själv

Känns det mest naturligt att lägga ner barnet i sängen när det sover? För många barn är det faktiskt bättre att lägga ner det när det börjar bli trött. Det vill säga när barnet är sömnigt men ännu vaket. För vissa barn skapar det nämligen en trygghet. En trygghet som också gör att de har lättare att hantera situationen av att vakna själva. Omvänt kan barn som är vana att somna i famnen ha svårare att somna på egen hand. Man kan säga att man lär dem att kunna lugna sig själva, utan hjälp från mamma, pappa eller någon annan.

Om du tror att denna metod hade kunnat fungera för dig och ditt barn är en det en god idé att införliva den från start. Allt eftersom barnet blir större kan metoden modifieras. Då kan det, till exempel, vara en god idé att lägga dem redan innan de typiska tecknen för trötthet uppstår – så som gäspning eller gnuggning i ögonen. Detta blir en förlängning utav att lära sig att somna och likaså vikten utav punkt 2.


få ditt barn att sova bättre

5. Lev som vanligt

Det kan vara frestande att sänka sin röst, TV:n eller musiken när man har ett spädbarn i hemmet. Men försök istället att leva på som vanligt även när barnet kommit och ändra inte på det du brukade göra. Barnet kommer vänja sig och likaså kan det hjälpa barnet med sömnen. Detta eftersom de dagliga aktiviteterna gör att barnet lär sig att skilja på att under dagen är vi aktiva och på natten så sover vi. Även detta hör alltså ihop med programmeringen utav barnets biologiska klocka.

6. Var konsekvent

Ha hela tiden den biologiska klockan i åtanke. För ju mer konsekvent du kan vara med de sovrutiner du skapat desto bättre. Visst kommer du hamna i situationer som avviker från ditt dagliga schema men så länge du är införstådd med att detta kan påverka ditt barns sömncykel så kan det också vara lättare att acceptera det just för stunden. Även om det ibland kan verka besvärligt så försök hålla dig till ett konsekvent mönster för att få ditt barn att sova bättre – och även du.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

10 tips till en trött småbarnsförälder

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.