10 tips till en trött småbarnsförälder

Ett skrikande barn och sömnlösa nätter. Att du som trött småbarnsförälder ofta får kämpa med sömnen är allmänt känt. Detta inlägg ger 10 tips att använda.


Ett skrikande barn, sömnlösa nätter, oroande tankar eller svårigheter att varva ner. Att du som trött småbarnsförälder ofta får kämpa med sömnen är allmänt känt och ibland ett problem som kan pågå under flera års tid. Men nonchalera inte din trötthet och dina sömnproblem, nu är ett bra läge att se över dom och vad du kan förändra för att må bättre och sova gott.


trött småbarnsförälder

Småbarnstiden och sömn

Spädbarnsfasen kan lätt kännas som en period av eviga nattvak med ett barn vars sömnrutiner är i ständig förändring. Ett faktum som påverkar de rutiner du själv en gång haft. Du går på autopilot och härdar ut, gör vad du kan, hoppas att det blir bättre med tiden och försöker ta igen sömnen så fort tillfälle ges. Men i takt med att barnet växer och sömnrutinerna för den lilla ska inkorporeras kan det vara svårt att hitta balansen mellan att ge sitt barn bra rutiner och samtidigt hinna med sig själv.

Denna period behöver inte leda till långvariga sömnproblem men många kan uppleva att medan situationen oftast löser sig för barnet blir dina egna sömnproblem kvar. Detta viftas gärna bort med diverse komiska Facebook poster och ord som ”det är så det är att vara småbarnsförälder”.

Var ödmjuk inför din sömnbrist

Det är viktigt att förstå att sömnbrist påverkar dig och att det trots de slitsamma småbarnsåren är värt att ta på allvar. Sömnen är ju trots allt vår viktigaste källa till återhämtning. När den blir påverkad kan det bli svårt att orka med vardagen och du kan få svårt att tänka klart och lösa problem. För lite sömn, under en lång period, enligt forskning, också påverka din hälsa i form av; Hjärt-och kärlsjukdomar, försvagat immunförsvar, utmattningssyndrom eller depression.

Du kan förbättra det

Kanske blir du lite rädd och uppgiven när du läser detta eftersom du har svårt att förstå hur du ska kunna lösa det eller komma ur den onda cirkeln – men känn inte så! Betrakta det som en motivation att ta kontroll över ditt liv och våga tro på att det finns verktyg till att sova- och må bättre. Alla barn och allas livssituation är givetvis olika. Men även om det kan kännas svårt är det viktigt skapa och upprätthålla rutiner kring din egen sömn och orka vara konsekvent. För likväl som ditt barn mår bra av rutiner så gör också du det.


trött småbarnsförälder

10 tips till en trött småbarnsförälder

Vi hoppas att dessa tips ska kunna hjälpa dig som trött småbarnsförälder och din familj till en bättre sömn;

1. Sov regelbundet

Det är svårt men försök att hitta regelbundna sovtider varje dag. Detta kommer hjälpa dig uppnå en bättre sömn då du lär kroppen när det är dags att sova och när du ska gå upp.

2. Skippa power-naps

Om du har problem med din sömn så kan, till skillnad från ditt barn, dina egna tupplurar mitt på dagen rubba sömnrytmen. Om du däremot inte upplever att du har problem med sömnen så är det fritt fram att, till exempel, sova när barnet sover.

3. Ingen skärmtid 60-90 min innan läggdags

Detta kan gälla både dig och ditt barn. Bestäm en tid då du stänger ner. Det blå ljuset från skärmar försämrar nämligen vår sömnkvalité.

4. Passa dig för koffein

Är kaffe din räddning? Vi förstår… men försök att dra ner på det samt te, läsk, energidrycker och alkohol. En rekommendation är att man bör ta sin sista kopp/glas tidig eftermiddag.

5. Inför sömnförberedande rutiner

Skapa sömnförberedande rutiner för såväl dig som ditt barn. Dessa återkommande inslag kan hjälpa att varva ner och skapa ett lugn hos er båda.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


6. Ta vara på dagsljuset

Ha, till exempel, för vana att alltid ta en promenad med vagnen. Dagsljus är nämligen bra för dig och ditt barn men också viktigt för en god natts sömn.

7. Tänk på hur du inreder sovrummet

Tänk på färg, inredning och belysning i ditt och ditt barns sovrum. Låt det bli en oas att sova gott i. Låt också sovrummen vara tysta, mörka och svala så sover ni bättre.

8. Skriv ner det du tänker på

Grubblar du vid läggdags? Att skriva ner dina tankar kan hjälpa dig att komma till ro.

9. Dela på ansvaret under nätterna

Dela upp nätterna med din partner. Om det är många sömnlösa nätter under en period så dela upp ansvaret veckovis och undvik att ta ”varannan gång”. På så sätt kan ni båda få perioder med tillräcklig sömn så ni fungerar bättre och orkar mer när den andra kanske är trött.

10. Sänk dina krav

Sänk dina krav på din sömn. Alla nätter måste inte vara perfekta, det är helt ok. Om du accepterar dålig sömn emellanåt så släpper oftast en del oro och du kommer då kunna somna lättare.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.


Relaterade inlägg:

Sover inte ditt barn hela natten? Lugn, du är inte ensam

6 tips att få ditt barn att sova bättre