Vad säger din sovposition om din personlighet? 

Ditt val av sovposition vittnar om din personlighet. I dagens inlägg kan du läsa om några av de vanligaste sovpositionerna och vad dem betyder.


Vaknar du ofta på sidan, raklång eller utsträckt över hela sängen? Visste du att ditt val av sovposition också vittnar om din personlighet? I dagens inlägg kan du läsa om några av de vanligaste sovpositionerna och vad dem betyder. Nyfiken på om det stämmer?

Vad säger din sovposition om din personlighet?

Ditt sätt att tänka, dina känslor och ditt beteende. Dina färgval, din musiksmak och din klädstil. Samtliga faktorer är förmodligen sådant som du kan känna är synonymt med den personlighet du har och gärna vill visa. Men vad som händer när vi sover har faktiskt också ett finger med i spelet. För kanske trodde du inte att vad du gör när du sover och den position du, omedvetet, väljer faktiskt också berättar något om den person du är och vilken personlighet du har. Detta visar forskning presenterad i Handbook of Clinical Neurolog.


sovposition personlighet

Fosterställning

Denna hopkrupna ställning, med benen böjda och låren mot bröstkorgen är en väldigt populär sovposition – och inte är det konstigt. Själva namnet avslöjar egentligen varför eftersom det var på detta vis vi låg i vår mammas livmoder större delen av graviditeten. Denna sovposition är betryggande, omhuldande och väldigt naturlig. Enligt forskning vittnar positionen om en person som behöver trygghet i sitt liv. Samt en person som ofta är tuff på utsidan men mjuk och känslosam på insidan. Under sömnen söker dem därför den komfort som de inte tillåter sig själv at ta emot under dagen. 
Om du vet med dig att du sover i denna position kan det båda vara skönt och bra att lägga en kudde mellan benen. På så vis minskar du anspänningen på dina muskler under sömnen. 

Sidoläge

Att sova på sidan är en av de vanligaste sovpositionerna världen över. En studie gjord i USA visar, till exempel, att 69% av människorna där sover i sidoläge. Detta är den sovposition som sömnexperter ofta rekommenderar. Detta eftersom den oftast ger en mer bekväm vila och minskar risken för avbruten sömn. Därtill är den känd för sina hälsofördelar. Men observera dock att det har att göra med vilken sida du sover på. Mer om vikten av din sovposition kan du läsa här.
Forskning visar att personer som sover i sidoläge är lätta och öppna personer. Och är du typen som också kramar om, exempelvis, kudden så är du sannolikt en person som prioriterar djupa relationer i ditt liv. Du bryr dig om och vårdar relationen till familj och vänner.


sovposition personlighet

Magläge

Att somna på mage kanske många inte tycker är alltför skönt och något som dessutom kan skapa problem för nacken. Ändå är den ganska vanlig. Men bara för att du somnar på mage så betyder det inte att det är din sovposition. Utan främst riktar sig detta till om du vaknar i magläge. En person som sover på magen är, inom forskning, utåtriktad men som samtidigt kan vara väldigt orolig av sig. Personen är ofta festens mittpunkt, självsäker men det entusiatiska yttre kan dölja deras känslighet. De blir lätt uppspelta eller är benägna att bli nervösa. Kritik tar man inte lätt på, utan det tar ofta hårt på dessa personer.

Raklång ”Soldaten”

Motsatt till magläge blir de personer som sover raklång, alltså med ryggen mot madrassen och händerna nära kroppen. Forskningen säger här att dessa personer ofta har höga förväntningar på sig själva och på dem runtomkring sig. Det sägs också att personer som sover raklånga ofta är mer tysta och reserverade. 
Om du sover raklång ska du tänka på att ha en bra madrass som ger dig det stöd ryggen behöver. Förslagsvis satsar du på en fast eller medium fast sådan. 


sovposition personlighet

Raklång ”Dagdrömmaren”

Kanske sover du på ryggen men gärna med händerna under kudden eller ditt huvud? Forskning säger att dessa personer tycks vara utmärkta vänner som sätter nära och kära före allt annat. Det sägs också att personer i denna sovposition ofta upplevs som optimistiska, bekymmersfri och överlag nöjda med livet.

Freestyler

Och så kommer vi kanske till dig som inte alls kan identifiera dig med något av ovan. Eller till dig som kanske tar upp hela sängen, hela natten. Då är du, vad man kan kalla, en freestyler. Dessa personer tros kännetecknas av att vara utåtriktade men något rastlösa. Du är mer benägen att slappna av mer under sömnen. Något som, i sin tur, gör att frisättningen av hormoner optimeras. Detta i jämförelse med dem som sover i samma position hela natten. 


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Vikten av din sovposition

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.