Patienter berättar: Vi träffar Hans, 56 år

Är du nyfiken på vad de personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I vår serie “Klienter berättar” pratar vi med några av dem och tar reda på hur den hjälpt dem.

Idag möter vi Hans som under minst 10 års tid led av sömnproblem. Ett problem som både han och hans fru hade. Efter svårigheter att sova hela nätter, ofta uppe om nätterna och separata sovrum var det Learning to Sleep som blev vändningen. Läs mer om vad det var som gjorde att Hans och hans fru valde vår sömnbehandling och vad det är som gjort att han idag kan beskriva sin sömn som jättebra och sin hjärna som nyservad. 


klienter berättar

Vilka svårigheter upplevde du innan du började sömnbehandlingen?

– Jag hade problem med att få till en kontinuerlig och regelbunden sömn. Likaså att sova hela nätter utan att, till exempel, gå upp äta var ett problem jag hade. 

Hur länge skulle du säga att du haft dessa problem?

– Problemen har funnits sedan mina barn var små, vilket, med andra ord, handlar om cirka 10 år. Däremot är det inte förrän på senare år som jag förstått hur stort problemet egentligen varit. Jag har liksom inte insett hur många delar sömnen faktiskt påverkar. 

När förstod du att du behövde ta tag i dina problem?

– Jag och min fru valde att sova i separata sovrum för att vi var så trötta och inte ville störa varandra när den ena, till exempel, gick upp mitt i natten. Dock gjorde inte denna lösning att vi sov särskilt mycket bättre, utan vi var fortfarande uppe om nätterna – bara det att vi inte störde varandra lika mycket. Då hittade min fru er app och den vägen är det. Hon liksom jag har gått sömnbehandlingen och sedan dess har det varit fantastiskt. Nu ser vi verkligen vilken skillnad en hel natts god sömn gör. Vi är verkligen jättenöjda med behandlingen! 


klienter berättar

Hur kommer det sig att ni just valde du Learning to Sleep?

– Vi valde er främst på grund av att det finns en människa bakom skärmen. Det vill säga att era psykologer fanns där att prata med. Det, i sig, gjorde att det blev ett större ”commitment” från vår sida, att vi hade en person som fanns där och som pratade med dig en gång i veckan. Och de där avstämningssamtalen man hade på cirka 15 minuter räckte verkligen så långt under resans gång.

Vad skulle du säga var bra med sömnbehandlingen?

– Jag tycker främst att upplägget med sömnrestriktionen på behandlingen är så smart! Ett ”tvärtom-tänk” där man medvetet skapar en sömnskuld när man ska sova. 


“…Det känns som att min hjärna är nyservad och att jag har en mer sammanhängande kvalitet över min vakna tid.”


Hur upplevde du kontakten med psykologen?

– Den var jättebra, superbra, bästa tänkbara faktiskt! Vi var en perfekt match. Han var en professionell psykolog, kunde leverera en jämbördig känsla mellan oss två och var väldigt mänsklig, tillmötesgående, förstående och rådgivande. Jag fick omedelbart en stor tilltro till honom!

På vilket sätt har ditt liv och vardag förändrats efter behandlingen? 

– Ja, det är faktiskt just där man känner den stora skillnaden! Förut var jag nämligen pigg vissa dagar och mer trött andra. Nu däremot är det en mer kontinuerlig känsla av pigghet och fräschhet. Det känns som att min hjärna är nyservad och att jag har en mer sammanhängande kvalitet över min vakna tid. Något som är en jättestor skillnad för mig!


klienter berättar

Hur är din sömn idag och vad har du tagit med dig från sömnbehandlingen efter att den avslutats?

– Min sömn är idag jättebra! Och två saker är utmärkande för vad jag tar med mig. Det första är att jag lägger mig när jag är riktigt trött – och att jag då somnar direkt. Det andra är att jag konsekvent går upp samma tid varje dag. Och just den rutinen har jag insett är jätteviktig för mig för att min sömn ska fungera.

Till vem skulle du rekommendera sömnbehandlingen? 

– Jag har insett att sömnen löser så många fler problem än vad man tror. Såsom oro, stress och viktuppgång. Nämnas ska att, på grund av, sömnrestriktionen är behandlingen riktigt tuff de första 1-2 veckorna. Men när man kom in i det så blev det en enorm skillnad! Om man är kraftigt deprimerad bör man nog därför inte göra behandlingen utan översyn av psykolog och läkare. Däremot skulle jag säga att sömnbehandlingen passar 90% av alla som har ett sömnproblem. Förvisso högst ovetenskapliga antagande jag gör – endast min magkänsla som säger det men ändå, jag skulle säga att den passar väldigt många med sömnproblem!


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Arkiv: Patienter berättar

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.