5 livsmedel som kan få dig att sova bättre

Är du trött och stressad? Sover du dåligt och vaknar kanske ofta om natten? Ta del av 5 livsmedel som kan få dig att sova bättre!


En stressig vardag kan vara anledningen till dina sömnproblem men ibland kan enkla livsstilsförändringar också hjälpa. Låt oss börja med vad du lägger på din tallrik. 

Att vara medveten om vår födas innehåll, mineraler och vitaminer är alltid bra. Det kan också vara till extra stor hjälp för dig med sömnproblem. Faktum är att en enkel omdirigering av din kost kan påverka din sömnkvalitet mycket. För visste du exempelvis att du kan välja mat som naturligt har sömninducerande egenskaper? Livsmedel rikt på magnesium och kalium främjar, till exempel, avslappning. Kalcium ökar melatoninnivåerna i kroppen, det vill säga komponenter som gynnar din sömn. I detta inlägg tipsar vi om 5 livsmedel som får dig att sova bättre. Sådana som kan vara bra att ha i åtanke och som kan hjälpa dig till en godare natts sömn.


5 livsmedel som får dig att sova bättre

1. Körsbär

livsmedel som får dig att sova bättre

Körsbär är inte bara en bra källa till antioxidanter. En skål körsbär eller ett glas körsbärsjuice gynnar också sömnen. Körsbär innehåller nämligen naturligt höga halter av melatonin och kommer därav göra dig trött. I en mindre studie testade man effekten av just körsbärsjuice. Deltagarna fick då dricka cirka 2,5 dl körsbärsjuice på morgonen och 2,5 dl på kvällen i två veckor. Efter studien kunde man sedan konstatera att detta lett till bättre sömn och sovvanor hos deltagarna.

2. Banan

livsmedel som får dig att sova bättre

En banan är inte bara ett perfekt mellanmål. Bananer är också ett ypperligt snack. Ett snack som hjälper dig vid sömnproblem eller om du helt enkelt vill uppnå en djupare sömn. Bananer är nämligen fylld med kalium och magnesium. Dessa två mineraler främjar muskelavslappningen i kroppen och motverkar dessutom stress. Därtill reglerar det ditt blodtryck och tar bort skadliga substanser som ackumuleras i din kropp. Faktum är att brist på magnesium är tätt kopplat till restless legs-syndrom. Likaså de kramper i benen många upplever under natten. Frukten innehåller även tryptofan och vitamin B6, vilka hjälper din kropp att producera melatonin så du blir trött.

3. Spenat

livsmedel som får dig att sova bättre

Denna supergröda bär på en lång lista av fördelar och näringsämnen. Spenat är rikt på kalium och magnesium, vilka främjar din sömn. Dessutom är det rikt på kalcium, vilket är ytterligare en mineral som påverkar sömnen. Kalcium hjälper nämligen kroppen att producera melatonin vilket, i förlängningen, kommer hjälpa din kropp att bibehålla sin cirkadiska rytm. Det innehåller också den sömnfrämjande aminosyran tryptofan. Därtill är det rikt på vitamin B6, vilket hjälper tryptofan att göra sitt jobb. Spenat går att variera på många olika vis. Släng till exempel ner det i din smoothie eller gör en god sallad!

4. Mandlar

mandlar

Underskatta inte mandlar, de är fullproppade med goda egenskaper och näringsämnen som kan hjälpa dig att sova bättre! De innehåller bland annat tryptofan, vilken producerar två viktiga neurotransmittorer, melatonin och serotonin. Melatonin kommer, som sagt, hjälpa din kropp att förhålla sig till sin cirkadiska rytm. Det reglerar så att du blir trött på kvällen och vaknar på morgonen. Serotonin kommer hjälpa dig att reglera ditt humör och motverka depression, vilket är vanligt vid sömnproblem. Också stress är tätt kopplat till sömnproblem. Mandlar innehåller dock niacin, vilket spelar en nyckelroll i vår stressreglering och alltså kan hjälpa dig att lindra dessa känslor. Mandlar innehåller också höga halter av magnesium som, vi tidigare nämnt, bidrar till muskelavslappning.

Dessutom är mandlar en bra källa till protein och detta protein kommer sedan stabilisera ditt blodsocker medan du sover. Med andra ord kommer du alltså inte bara att somna lättare utan också att sova bättre om du äter mandlar. Ta en näve eller bre lite mandelsmör på din macka, idag finns det många goda sätt att äta mandlar på!

5. Kiwi

kiwi

Kiwi är rikt på antioxidanter som karotenoider och vitamin C och E, vilka gynnar immunförsvaret. Det innehåller också det välkända sömnhormonet serotonin. Serotonin är i sin tur kopplat till din REM-sömn och låga nivåer av hormonet kan orsaka sömnlöshet. Serotonin fungerar som en neurotransmittor och är inblandad i ett brett spektrum av fysiologiska processer i kroppen. Det har matsmältnings- och kardiovaskulära funktioner, hjälper oss att lära och minnas och att reglera aptit och humör. Kiwi är också rikt på folat. Och hos personer som lider av sömnproblem har man kunnat se en koppling till folatbrist.

En studie visade att deltagare som åt två stycken kiwi en timme före sänggåendet i 4 veckor somnade 35% snabbare än de som inte ätit frukten.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn

Relaterade inlägg:

Vikten av mineraler och vitaminer

Sömn och träning – hur påverkar de varandra?

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.