Sleep divorce - Hur en sömnen påverkar ditt förhållande

En natt med dålig sömn gör dig inte bara trött och seg dagen efter, utan påverkar även ditt humör. Både du och din omgivning kan därför bli lidande om du inte får sova gott. Sover du dåligt har du också svårt att hantera konflikter och visa empati. God sömn är alltså en nyckelingrediens i en framgångsrik relation. Vad gör du då om anledningen till din dåliga nattsömn är din partner?

En god sömn är avgörande i en relation. Men det är inte i alla relationer som du kan ha en fungerande nattsömn. I det nykära stadiet skulle nog de flesta par ställa sig ganska oförstående och motståndstagande till att överhuvudtaget ens fundera på separata sovrum. Men när det rosa skimret från en nyförälskelse skingrat sig och du ligger där sömnlös på grund av din partners snarkande, eller iskall på grund av det öppna fönstret, kanske tanken på ett eget sovrum inte känns lika främmande. 

Vad innebär en sleep divorce?

Anledningarna till varför en god sömn inte går att uppnå tillsammans med en partner kan vara många. Det kan vara allt från störande snarkningar, till olika preferenser på temperaturen i sovrummet och vitt skilda sovrutiner. En s.k. 'sleep divorce' är ett begrepp som används för att beskriva när par har valt att inte dela sovrum och helt enkelt sova i separata rum eller sängar. Ofta uppstår en sådan situation ur ett behov att förbättra sin sömnkvalitet.  

Att välja att sova i separata sovrum eller i skilda sängar är inte nödvändigtvis en indikator på att din relation inte fungerar. Om din sömn inte fungerar kommer din relation troligtvis inte heller göra det. Sömnbrist är nämligen något som kan skapa stora problem och splittringar i ditt förhållande, såväl känslomässiga som fysiska. En god nattsömn gör att du blir på bättre humör, känner dig mindre stressad och att du presterar bättre. 

När kan det vara en god idé att ta ut en sömn-skilsmässa?

Stör din partner din goda nattsömn? Du är inte ensam. Faktum är att många par upplever problem med sömnen. Överlag upplever många svenskar sömnstörningar idag. Folkhälsomyndigheten uppger att ca 43% av Sveriges befolkning har problem med sin sömn. En god nattsömn är avgörande, inte bara för din relation utan även för din hälsa. Din sömn är en av de viktigaste faktorerna för ditt fysiska och psykiska välmående. Sömnen är också din viktigaste källa till återhämtning. Du behöver sova för att kroppen ska kunna återhämta sig och för att hjärnan ska kunna bearbeta intryck från dagen. 

Så när kan en sleep divorce vara en god idé? Det korta svaret är: Om din sömnkvalitet påverkas negativt av att du sover tillsammans med din partner! Om så är fallet skulle det kunna vara värt att se över om det hade gynnat dig, din sömn och din relation att sova separat. 

Hur din relation kan gynnas av en sleep divorce (bra sömn!): 

  • När du har sovit gott blir du bättre på att hantera konflikter
  • Efter en god nattsömn uppfattas du som mer attraktiv
  • Du tycker om andra människor i högre utsträckning när du är utsövd
  • En god nattsömn gör att du generellt sett blir på bättre humör
  • Sover du gott känner du dig också mindre stressad. Något som kan vara positivt för din relation

Vikten av en god nattsömn

En vuxen person bör sova mellan 7 till 9 timmar per natt. Sömnbehovet är självklart individuellt och varierar från person till person, men detta är den generella rekommendationen. Det är din dagsform som avgör om du har sovit tillräckligt. Känner du dig irriterad, trött, nedstämd och/eller har koncentrationssvårigheter så har du sannolikt inte fått den sömn som du behöver.

En sömnskilsmässa handlar om att prioritera din individuella sömn för att förbättra hälsan och även välbefinnandet i din relation. Förutsatt att det är din partner som orsakar dina sömnstörningar kan det alltså vara en lösning.  

Ta hand om dig! 

Är du orolig över din sömn? Gör Learning to Sleep's sömntest och få en indikation på om du har ett sömnproblem som borde behandlas. Eller ladda ner Learning to Sleep appen direkt och boka ett bedömningssamtal med en av våra leg. psykologer.

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.