10 saker du inte visste om sömn

Vem är främlingarna man drömmer om? Hur länge kan man hålla sig vaken? Varför glömmer man det man drömt? Här är 10 saker du antagligen inte visste om sömn.

Att sömn är lika viktigt som att äta och att andas vet de flesta men i dagens inlägg listar vi 10 saker som du kanske inte visste om sömn och som kanske fångar ditt intresse och rentav blir något användbart för dig att bära med dig!

10 saker du inte visste om sömn:

1. Människor spenderar 1/3 av sitt liv sovandes

Givetvis beror detta på en människas ålder men studier visar att, i genomsnitt, sover vi en tredjedel av våra liv. Tänk därför på att det är värt att sova gott och bra. Ha koll på din sömn och investera i din sovrumsmiljö! 

2. 12% av människor drömmer helt i svart och vitt

En amerikansk studie som syftade till att ta reda på skillnader i färger på drömmar visade att innan färg-tv:n fanns så drömde endast 15% av mänskligheten i färg och att äldre drömmer i svart/vitt oftare än yngre människor.

3. Rekordet för den längsta perioden utan sömn är 11 dagar

Detta rekord togs av en kalifornisk student som heter Randy Gardner år 1964 men det är egentligen inget att skryta med – eller att rekommendera för den delen! Mot slutet av de 11 dagarna blev Gardner paranoid och började till och med hallucinera. Han återhämtade sig dock utan några långsiktiga fysiska eller psykiska effekter men det finns många andra som dött av sömnbrist när de hållit sig vakna såhär länge.

4. 1 av 4 gifta par sover i separata sängar

Att sova i separat sovrum eller sängar är vanligare än vad man tror och en studie gjord år 2010 av National Sleep Foundation visade att en fjärdedel av alla gifta par sover åtskilt. Även om det råder en viss stigma kring ämnet så uttalar alltfler experter sig i ämnet och menar att "sleep divorce", som det kallas, kan vara bra och ibland bättre för parrelationer. 

5. Inom 5 minuter efter att du vaknat, glömmer du 50% av din dröm

Efter ytterligare 5 minuter är 90% av minnet borta. Sigmund Freud trodde att detta berodde på att drömmar representerar våra förtryckta tankar och att vår hjärna vill bli av med dem snabbt. Nya studier visar dock att det är mycket mer troligt att detta sker på grund av att våra hjärnor helt enkelt används mycket mer så fort vi vaknar och att vi därav glömmer mycket av det vi har drömt om.

6. Din sovposition avslöjar din personlighet

Kanske trodde du inte att vad du gör när du sover och den position du, omedvetet, väljer faktiskt också berättar något om den person du är och vilken personlighet du har? Jo då, sömnexperter har upptäckt en direkt koppling mellan människors favorit-sovposition och deras personligheter. Den berömda ”fosterställningen” vittnar, till exempel, enligt forskning om en person som behöver trygghet i sitt liv och en person som ofta är tuff på utsidan men mjuk och känslosam på insidan. Läs mer här för information om hur din sovposition avslöjar din personlighet.

7. Du kan sova dig smal

Att få sin skönhetssömn kan också betyda att det hjälper dig att reglera hormonerna som kontrollerar din aptit. Något som, med andra ord, kan betyda att du kommer att äta färre kalorier totalt sett när du sover som du ska, det vill säga sover 7-9 timmar per natt. Mer specifikt kan sömnbrist minska ghrelin, ett hormon som hjälper dig att känna mättnad och öka hungershormonet leptin. Dessutom gör dålig sömn dig mer benägen att göra mer ohälsosamma livsmedelsval. Studier har visat att ditt sug efter mer kaloririk och fet mat ökar med hela 45% när du är sömnberövad. 

8. Hörselskadade använder teckenspråk när de sover

Precis som att vissa pratar i sömnen så kommunicerar vissa hörselskadade via teckenspråk medan de sover.

9. Främlingar du drömmer om är inte främlingar

Okej, du känner dem kanske inte men du har, i alla fall, sett dem någon gång förut. Hjärnan kan nämligen inte själv ”skapa” nya ansikten så alla som uppstår i din dröm har du någon gång sett – medvetet eller omedvetet. Allt är regisserat i hjärnan.

10. Människor är det enda däggdjuret som kan förskjuta sin sömn

Hundar, kor och till och med får måste sova när deras kropp berättar för dem att det är dags. Detsamma gäller inte för oss människor som trots trötthetssignaler ofta förskjuter och bortprioriterar vår sömn för att se en serie på Netflix eller jobba en extra timme på kontoret. Något värt att tänka på kanske…


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Hur mycket sömn behöver man?

7 saker du kanske inte visste påverkar din sömn

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.