Hur mycket sömn behöver man egentligen?

Hur många timmar sover du om natten? Är det antalet timmar som räknas? Hur mycket sömn behöver man egentligen? Få svar på dina frågor här.  


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Sömn gör att kroppen och hjärnan återhämtar sig och bearbetar intryck. Pulsen, kroppstemperaturen, blodtrycket och dina stresshormoner sjunker. Musklerna slappnar av, immunsystemet aktiveras och hormoner bildas. En god natts sömn gör att du lättare kan hantera stress och påfrestningar. God sömn minskar också risken för en rad olika sjukdomar. Sömnen är, med andra ord, avgörande för hur du mår och presterar.

Hur mycket sömn behöver man?

I Sverige menar man att en vuxen, frisk, person brukar behöva mellan 6-9 timmar sömn per dygn. Detta oavsett livssituation, med undantag för ålder eller kortvariga förändringar på grund av sjukdom, stress eller hård träning. För just ålder kan ha ett finger med i spelet. Barn och tonåringar har ofta ett ökat sömnbehov medan äldre har ett minskat. 


hur mycket sömn behöver man

Sover jag tillräckligt mycket?

Om du klarar av att hantera din vardag utan genomgående trötthet och inte känner behovet av att sova under dagen eller tidigt på kvällen så kan det vara en indikation att du sover du tillräckligt mycket. Att du känner dig pigg, vaknar utan väckarklocka och inte behöver en koffein-kick kan också vara indikationer på att du sover ordentligt. Om du känner dig utvilad trots att du endast sovit 6 timmar så är det alltså troligt att du sovit tillräckligt. Om du omvänt sovit 8 timmar men trots allt känner dig trött så sover du sannolikt inte tillräckligt mycket. Alternativt att din sömnkvalitet inte är god. 

Kvaliteten är viktig

Det viktigaste med din sömn är i själva verket inte antalet timmar utan din sömnkvalitet. En god sömnkvalitet betyder att du inte vaknar alltför många gånger under sömnen. På så sätt genomgår man sömnens alla stadier. Och kanske viktigast av allt – djupsömnen. För till skillnad från antalet timmar, vilket kan skilja sig från person till person, så är behovet av djupsömn grundläggande.  


hur mycket sömn behöver man

Sömnstadier du går igenom

1. Insomningsfasen

Du går från vakenhet till sömn och kroppen börjar slappna av.

2. Bassömnen

Kroppen blir ännu mer avslappnad och vi får minskad hjärnaktivitet. Den så kallade normalsömnen. Den typ av sömn som vi sover mest under en natt.

3. Djupsömn

Kroppen är i sin djupaste medvetandenivå och hjärnans återhämtning är i full gång. I detta skede är vi mer svårväckta än tidigare stadier. Kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen, blodtrycket och andningsfrekvensen sjunker ytterligare.

4. REM-sömn (Rapid Eye Movement)

I detta stadie bearbetas händelser från dagen och lagras i minnet. Det är även nu du drömmer som mest och stadiet infaller nära det att du vaknar, därav minns du oftast dina drömmar just då.

Läs mer om djupsömn här.

Testa hur du sover

Att veta om man sover bra eller dåligt kan vara svårt. Därför kan du med vårt sömntest enkelt se hur det ligger till med din sömn och om du behöver hjälp. Testa den här nedan.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Vad händer i hjärnan vid sömnbrist?

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.