Psykologen: Så kommer du tillbaka till jobbet efter semestern

Är du tillbaka på jobbet? Känner du dig fortfarande inte helt utvilad? Psykologen Rebecca delar med sig av konkreta råd på saker som du kan göra om du tillhör en av dem som hade förhoppningen om att semestern skulle ta hand om dina sömnproblem

Nu har de allra flesta kommit tillbaka till jobbet efter semestern. En del utvilade, andra inte. Hösten nalkas och sommarsemestern känns som ett minne blott. Under semestern brukar de allra flesta få ändrade rutiner och få andra tider att förhålla sig till. Kanske har du gått och lagt dig senare än du brukar eller tagit fler sovmorgnar? Det kan då bli svårt att varva ner och återfå de rutiner som etablerats under arbetsåret. 

Psykologens råd

Här är några råd från vår psykolog Rebecca på saker som du kan göra om du vill hitta tillbaka till en fungerande vardag:

 • Stressa inte

  Det kan ta ett tag att komma tillbaka till sitt vanliga jag. Sänk kraven på dig själv, alla nätter behöver inte vara perfekta. Oro inför sömnen och rädslan av att få en dålig natts sömn är en faktor som i sig stör din sömn.

 • Lägg dig när du faktiskt är trött - tvinga inte fram sömnen.

 • Varva ner inför sänggåendet

  Gör någon avslappnande ritual t.ex. ta en varm dusch eller läs en favoritbok.

 • Rutiner och regelbundenhet

  Våra kroppar och hjärnor mår bra av fasta tider. Lägg dig ungefär samma tid och stig upp samma tid varje dag (även på helger). 

 • Testa 20-minutersregeln
  Stig upp ur sängen om du inte somnat inom ca. 20 minuter, detta för att inte förknippa sängen med annat än sömn.

 • Träna regelbundet
  Att göra någon fysisk aktivitet under dagen sänker stresshormoner i kroppen och får oss av somna bättre sen när det är dags.

 • Övningar mot stress
  Om du lider av negativ stress som påverkar din sömn, varför inte prova några av våra övningar? Testa kostnadsfritt i appen.

 • Undvik skärmtid i sängen
  Blått ljus från skärmar håller dig nämligen vaken och stimulerad.

 • Använd endast sängen för sömn och samliv.

Få hjälp med sömnen

Om du har försökt allt ovan, men ändå känner att sömnen inte fungerar som du önskar så bör du överväga att söka professionell hjälp. Learning to Sleep erbjuder en digital KBT-behandling mot sömnproblem med stöd av psykologer. Vanlig patientavgift och frikort gäller!

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.