Därför stör sommarvärmen din sömn + 3 tips som hjälper!

Svensk sommar är underbar på många sätt, men när det kommer till att leverera goda förutsättningar för vår nattsömn är det inte en helt ideal tid på året som vi befinner oss i. Nedan kan du läsa om utmaningen som den svenska sommaren, och framför allt värmen, medför för allas våran älskade sömn. Hur får du egentligen till en god nattsömn under sommarmånaderna?

Varför kan sömnen bli lidande under sommaren?

Att du har svårare att sova i sommarvärmen beror till mångt och mycket på att den cirkadiska rytmen (mer känd som dygnsrytmen) har svårare att göra sitt jobb. Ett jobb som innefattar att reglera kroppens funktioner för en god nattsömn.  

En faktor som spelar en väldigt stor roll för sömnen är temperatur. Värmen kan påverka din metabolism, utsöndringen av hormoner och inte minst din kroppstemperatur. Och faktum är att din kroppstemperatur måste sjunka för att du ens ska kunna somna. Högre temperaturer under natten är förknippat med otillräcklig sömn. Tvärtom så förbättrar en lägre kroppstemperatur sömnens djup och minskar antalet nattliga uppvaknanden. 

Vill du höra våra sömnexperter tillika leg. psykologer Rebecca och Lina förklara hur du får till en god nattsömn under sommaren? Lyssna på Sömnpoddens senaste avsnitt: "Hur sover man gott under sommaren?"!

4 tips för att sova bättre i värmen!

Få hjälp att kyla ner sovrummet

Den ultimata temperaturen i sovrummet tror forskare ligger någonstans mellan 14-18 grader. Temperaturer som ju kan vara ganska svåra att få till på egen hand under sommarmånaderna. Om du behöver öka tillströmningen av sval luft kan det vara en god idé att investera i en fläkt eller annan form av luftkonditionering. Du kan också se till att enbart öppna fönster och dörrar till ditt sovrum när solen har gått ner eller inte längre lyser på sovrummet. 

Klä av dig!

Ett hett tips är att undvika pyjamas när det är varmt. Bäst av allt: Sov naken! Låt din kropp andas och kylas ner på ett naturligt sätt, så ska du se att du också kommer kunna somna enklare. Att skippa pyjamasen och sova i bara mässingen är inte bara bra för nattsömnen, det har även visat sig vara synonymt med en rad andra goda hälsoeffekter - läs om dessa i vår artikel "Sov naken!"

Ta en dusch eller ett bad innan läggdags

Lockar det att duscha iskallt innan läggdags för att kyla ner kroppen? Det är faktiskt inte en jättebra idé. En varm dusch däremot - En mycket bättre sådan! Om du duschar eller badar kallt drar blodkärlen i huden ihop sig och du blir av med mindre värme. Värmen blir inkapslad. Om du däremot tar en varmare dusch öppnar sig kärlen i huden och värme frisätts. En varm dusch stimulerar även frisättningen av hormonet oxytocin. Ett hormon som gör att vi känner oss avslappnade och lugna, alltså även mer trötta. 

Vill du ha fler effektiva tips på hur du sover gott i sommarvärmen? Läs artikeln "Konsten att sova gott i sommar"!

Ta hand om dig! 

Är du orolig över din sömn? Gör Learning to Sleep's sömntest och få en indikation på om du har ett sömnproblem som borde behandlas. Eller ladda ner Learning to Sleep appen direkt och boka ett bedömningssamtal med en av våra leg. psykologer.

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.