5 anledningar till varför du bör överväga att sova naken

Sov bättre, gå ner i vikt, minska stressen och bli friskare. Hur? Sov naken! Här är 5 anledningar till varför du bör överväga att sova naken.

Att skippa pyjamasen och sova i bara mässingen har visat sig vara synonymt med en rad goda hälsoeffekter. I detta inlägg kan du läsa mer om varför du bör sova naken.

1. Att sova naken hjälper kroppstemperaturen

När det är dags att sova och kroppen varvar ner sjunker också kroppstemperaturen. Ja, faktum är att den faktiskt måste sjunka för att vi överhuvudtaget ska kunna somna. Visst hjälper det med ett svalt sovrum. Men om du har kläder på dig när du ska sova kan regleringen utav din kroppstemperatur fördröjas. Det kan alltså ta längre tid för dig att somna eftersom nedkylningen tar längre tid. Ett annat scenario kan också vara att kroppen, helt enkelt, inte kan kyla ner sig tillräckligt. Du får då en mer orolig sömn. En sömn där du svettas mer, vrider och vänder på dig. Och i regel vaknar du också mer trött.

ava-sol-Cvsx7gP83cA-unsplash

Forskning gjord vid University of Amsterdam visade att lägre kroppstemperatur förbättrar sömnens djup och minskar antalet uppvaknanden under natten. Ett enkelt sätt att hjälpa denna process på vägen är alltså att sova naken.
En låg kroppstemperatur när du sover gör också att kroppen naturligt utsöndrar mer av olika tillväxthormoner som är bra för dig. Däribland melatoninet som inte bara gör att du somnar. Det är även hormonet som de säger håller oss unga. Enligt naturläkemedelsläkaren Natasha Turner så hindras din frisättningen utav hormonet om du sover i en temperatur över 21 grader. Detta eftersom du då hindras att kylas ner naturligt.

2. Att sova naken är bra för din relation

Beröring triggar inte endast det naturligt smärtstillande hormonet endorfiner utan hudkontakt utlöser även hormonet oxytocin, det så kallade kärlekshormonet. Om både du och din partner sover nakna betyder det att ni har mycket hudkontakt. Således sker stora utsöndringar av mängder hormoner varje natt. Oxytocinet gör inte bara att stresshormonet kortisol sänks. Det ökar också känslor av förtroende och känslomässig närhet mellan er, vilket enligt forskning gör att sexlivet också förbättras. Studier visar faktiskt att par som sover nakna tenderar att ha ett lyckligare förhållande överlag än dem som sover påklädda.

3. Det låter huden och könsorganen andas

Se detta som en stund för din kropp att få andas. Dagarna i ända är den inbäddad i lager av kläder. Natten kan därför vara det perfekta tillfället för samtliga kroppsdelar att få andas. Detta är bra för kroppen, huden och kan minska risken för hudåkommor. Det är i särklass också bra för ditt könsorgan. Hos kvinnor visar det sig vara viktigt att lufta könsorganet för att bevara den naturliga floran och minska infektioner. Det hjälper, helt enkelt, till att upprätthålla en bra balans och reglera PH-nivåerna medan värme istället främjar tillväxt av bakterier. Kom ihåg att frisk luft alltid är infektionernas fiende!

Vad gäller männen så visade en studie gjord år 2015 av National Institute of Child Health and Human Development och Stanford University att tighta kalsonger ökar temperaturen vid testiklarna. Detta leder till att antalet samt kvaliteten på spermierna sänks. Studien visade också att om män istället bar lösa kalsonger under dagen och sov nakna om natten så skedde det en 25% ökning av kvaliteten på spermierna.

elizabeth-tsung-BGLR0IIeYi4-unsplash

4. Avklätt i sängen reglerar hormoner och främjar viktminskning

Kortisol är ett finurligt och viktigt hormon som finns inom oss. En bra kroppstemperatur avgör huruvida kroppen producerar hormonet. Genom att sova naken hjälper du kroppen att skapa och reglera en perfekt balans av det. Om du däremot har en för hög kroppstemperatur vid läggdags tenderar hormonet också att fortsätta ligga på den nivån även när du vaknar. Man har kunnat se att en för hög kortisol-nivå har en koppling till människor som upplever mer ångestkänslor och stress. Stress påverkar, i sin tur, inte endast vår kognitiva prestationsförmåga. Det påverkar och försvagar även immunsystemet. Det göra att risken för, bland annat, hjärtsjukdomar och depression ökar. Hög kortisol-nivåer skapar också ofta ett större matsug vilket är kopplat till övervikt.

En studie utförd av US National Institutes of Health visade att en lägre kroppstemperatur under nattsömnen ökar kroppens ämnesomsättning. Detta eftersom din kropp skapar och använder mer brunt fett för att hålla dig varm. Det bruna fettet skapar värme genom att bränna kalorier och det bränner 300 gånger mer värme än alla andra organ kan göra. En process som sedermera håller igång din ämnesomsättning under hela dagen, ökar din kaloriförbränning och som alltså hjälper dig att gå ner i vikt.

Bild av en person med tatueringar som sover naken i sängen

5. Att sova naken är bra för blodcirkulationen

Det är inte ovanligt att sova i underkläder eller en pyjamas i ett elastiskt material. Det vill säga, ett material som sitter åt lite. Om kroppstemperaturen ökar under natten stramar också materialet åt mer. Och även om du inte har något åtsittande på dig så skapas det lätt kanter eller något som drar åt medan du sover. Detta stryper tillfälligt blodet från att cirkulera som det ska. Det skapar inte endast obehag utan en hämmad blodcirkulation kan också påverka dina muskler och ditt hjärta. När du sover naken cirkulerar blodet mer fritt. Du kommer känna dig mer avslappnad och därmed också sova bättre och djupare.

 

Relaterade inlägg:

7 tips till dig som vaknar på natten

Sömnbesvär i klimakteriet

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.