Psykologens 5 tips för att komma in i "semester-mode"

Övergången från arbetande till ledig kan dra ut på tiden. Att landa i en helt avslappnad känsla kan ta flera dagar av din semestertid. För att underlätta för dig själv att komma in i semester-mode, låt Rebecca Ribbing, psykolog på Learning to Sleep, guida dig till sinnesro och avslappning genom fem effektiva tips.

Sommarsemestern är den period på året som vi svenskar kanske suktar mest efter och håller som en av våra mest värdefulla tider. Vi ser fram emot varma, långa dagar – helt undan agenda, obundna till måsten och späckade scheman. Ibland landar man rakt in i det avslappnade tillståndet “semester-mode”, många gånger gör man inte det.


Psykologens 5 tips 

Här är några råd från vår psykolog Rebecca på saker som du kan göra om du vill hitta tillbaka till en fungerande vardag:

1. Avvänj dig från gadgets och teknologi

Börja se över din teknologianvändning redan en vecka innan semestern. Stäng av och/eller pausa mobil, andra skärmar och sociala medier. Det är svårt att gå från 100% uppkopplad till 100% frånkopplad och avslappnad. Genom att successivt börja skärma av tidigt gör du det lättare för dig själv att helt koppla bort såväl jobb som eventuell stress när du sedan går på ledighet.


2. Omfamna dina förväntningar på semestern
Semestern är en lycklig tid för gemene svensk. Men faktum är att vi tiden innan, när vi går runt och ser fram emot vår semestertid, oftast är som allra lyckligast. Se därför till att börja tidigt med att omfamna dina förväntningar på semestern och njut av den i förskott!


3. Sänk pressen på fullspäckad aktivitet

Det finns ofta mycket kul man vill hinna med på sin semester. Ett tips är att försöka strukturera om och inte tvångsmässigt klämma in allt det du vill göra på de få veckorna av året som är din semester. Planera istället in tid för avkoppling så får du även tid till att tacka ja till eller hitta på egna spontana aktiviteter.


4. Rannsaka din to-do lista

Det är vanligt att perioden som leder upp till semestern präglas av stress. Det kan vara att du känner att du behöver hinna avsluta diverse projekt, eller att du behöver hinna förbereda till när du är tillbaka från din semester. Att i sådana stunder prioritera bort din sömn för att "hinna få mer gjort" är inte en bra idé. Faktum är att mindre sömn är kopplat till minskad produktivitet och mer stress.

Rannsaka din to-do: Avsluta det som du verkligen måste och se till att pausa sådant som kan pausas.

5. Återvinn tidigare semesterupplevelser
Tillåt dig själv att återuppleva tidigare semestrar. Alla upplevelser behöver inte vara nya upplevelser. Dessutom kan man i större utsträckning insupa sina upplevelser och vara mer närvarande när man är upplever en plats som känns bekant och trygg. Dessutom kanske du hittar nya upplevelser att engagera dig i på samma plats, som du inte upptäckte förra gången!

Sov bättre i sommar

Glädjen över sommaren är stor för många, medan sommartiden är en period förknippad med frustration över sömnlösa nätter för andra. Det kan vara en långdragen och svår process att försöka komma till ro och somna en svensk sommarnatt. Ljuset, värmen och myggor kan störa. Oavsett orsak till sömnbesväret så finns det råd & hjälp att få. Här kan du läsa mer om hur du på egen hand kan sova gott i sommar!

Känner du att sömnen inte fungerar som du önskar och överväger att söka professionell hjälp? Learning to Sleep erbjuder en digital KBT-behandling mot sömnproblem med stöd av psykologer. Vanlig patientavgift och frikort gäller!

 Relaterade inlägg:

10 sömnförberedande tekniker du måste testa

En guide i hur stress påverkar dig och din sömn

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.