Patienter berättar: Vi träffar Olof, 77 år

Olof hade haft problem med sömnen sedan tonåren. Vår sömnbehandling gjorde det möjligt för honom att somna och sluta med sömnmedel – redan efter 10 dagar!


Är du nyfiken på vad de personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I vår serie “Patienter berättar” pratar vi med några av dem och tar reda på hur den hjälpt dem.

I dagens inlägg möter vi Olof* som haft problem med sin sömn sedan tonåren och testat flera olika behandlingsmetoder, utan långsiktiga resultat. Läs om hur vår sömnbehandling gjorde det möjligt för honom att somna och sluta med sina sömnmedel – redan efter 10 dagar!


sömnbehandling

När la du märke till ditt sömnproblem för första gången?

– Mina sömnproblem började långt tillbaka i tiden, redan i tonåren. Men på de senaste åren blev det dock extremt påtagligt och innan jag sökte hjälp hade jag svårt att somna varenda natt. Jag har under många år sökt olika sorters hjälp och gått igenom många olika behandlingsmetoder. Har gått hos psykolog och likaså har jag testat både starka och svaga sömntabletter. Jag har även gått på en KBT-gruppbehandling via vårdcentralen. Den fungerade dock inte på mig utan det var enklare för mig att sköta det på egen hand eller via en kontakt online. 

Hur påverkade dina sömnproblem din vardag?

– Att gå med ständiga sömnproblem tär på en. Det ledde till trötthet, vissa koncentrationssvårigheter vad gäller arbetsuppgifter och en viss irritationen till min omgivning överlag.

 

Vad tror du orsakade dina sömnproblem? 

– Det är svårt att säga…men jag tror att det var någon sorts depression jag hade. En depression som till slut gjorde att det var svårt att ”stänga av hjärnan” och koppla av. Detta ledde till att varje gång jag skulle lägga mig för att sova kom de skrämmande tankarna att jag inte skulle kunna somna. De mentala processerna stod i vägen.  “Det är nu över 5 veckor sedan jag avslutade min behandling hos er och min sömn har varit bra hela tiden!”Hur kommer det sig att du valde du Learning to Sleep’s sömnbehandling?

– Jag såg reklam om er sömnbehandling på nätet och att man kunde få hjälp med sömnen. Jag tänkte då att det var värt ett försök! 

 

Vad tycker du var bra med sömnbehandlingen?

– Sömnrestriktionen. Själva mekanismen med den passade nämligen mig väldigt väl. Av alla behandlingar jag tidigare provat så gillade jag att man här gick rakt in i sömnrestriktion. Jag fick, på så sätt, kontroll och blev mer medveten kring min sömn. Den gjorde också att jag ganska snabbt kunde dra ner kraftigt på mina sömnmedel. Och efter cirka 10 dagar kunde jag ta bort dem helt och kunde somna omgående. 


sömnbehandling

Hur upplevde du kontakten med din psykolog under sömnbehandlingen?

– Mycket bra! Jag hade möjlighet att ta upp och diskutera de problem som kunde uppstå längs vägen med min psykolog. Till exempel tog jag upp med min psykolog att jag ofta framåt eftermiddag blev otroligt trött och fick således råd kring vad jag kunde göra åt det.

 

Hur är din sömn idag? 

– Det är nu över 5 veckor sedan jag avslutade min behandling hos er och min sömn har varit bra hela tiden!

 

Hur skulle du säga att ditt liv och vardag förändrats efter sömnbehandlingen? 

– Jag kan nu avdramatisera mitt sömnproblem och hantera rädslan kring det. Det har också blivit lättare att fungera i vardagen och lättare att sköta mina arbetsuppgifter. Min relationen till mina närmsta i familjen har också blivit bättre.

Vad från sömnbehandlingen har du tagit med dig efter att den avslutats?

– Jag fortsätter idag att föra sömndagbok. Ett sätt som hjälper mig att se att jag följer ”reglerna”. I sömnbehandlingen fick jag också ta del av råd, tips och praktiska manualer, så dem kikar jag på fortfarande och har nytta av än idag. 

 

Till vem skulle du rekommendera denna behandling? 

– Jag skulle rekommendera Learning to Sleep’s sömnbehandling till människor som har haft relativt långvariga sömnproblem. Och jag skulle absolut rekommendera den till människor i min omgivning! Det är ett helt naturligt sätt att lösa sina sömnproblem och som, i bästa fall, också kan befria en från läkemedel. Jag anser även att sömnbehandlingen har både stor hälsovinst och även stor psykisk vinst. Dessutom är den lätthanterlig och enkel att administrera för vem som helst, vilket också är en stor fördel.


*Namnet i inlägget är fingerat då klienten inte vill använda sitt riktiga namn

 


Relaterade inlägg:

Patienter berättar: Vi träffar Jörgen, 46 år

Patienter berättar: Vi träffar Lena, 41 år


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.