Hitta tillbaka till en naturlig & fungerande sömn - utan läkemedel & biverkningar

lina-learningtosleep-title

Ta del av Linas 3 bästa sömntips och läs varför KBT rekommenderas i första hand vid behandling av sömnproblem.

1. Försök att upprätthålla regelbundna sovtider

Att gå och lägga sig och stiga upp vid samma tidpunkt varje dag är en av de viktigaste grundstenarna för god sömn. Människan lär sig nämligen av upprepning. Därför är tydliga sovrutiner viktigt eftersom det hjälper till att signalera till hjärnan att det är dags att sova. Lägg dig samma tid och gå upp samma tid oavsett om det är vardag eller helg. Då lär du kroppen när det är dags att sova och när du ska gå upp.

2. Prioritera nedvarvning inför sänggåendet
Tänk på att både kropp och hjärna behöver tid för att komma ner i varv. Gör gärna en fokuserad avslappningsövning och undvik skärmar 1,5 timme innan sänggåendet eftersom skärmtid stimulerar hjärnan till vakenhet.
3. Sängen ska främst vara kopplad till sömn

Undvik långa perioder av vakenhet i sängen då hjärnan lätt kan börja associera sängen med vakenhet istället för sömn.

Bli av med ditt sömnproblem med hjälp av KBT

Enligt KBT beror sömnproblem på en felinlärning där sängen blivit förknippad med vakenhet istället för sömn. Vi har fastnat i en ond cirkel med tankar, känslor och beteenden som påverkar oss och därmed stör vår sömn.

Är sömnläkemedel det bästa alternativet?
Sömnläkemedel kan vara bra, men ska enbart användas under en kortare period och i så låg dos som möjligt. KBT är den behandling som har bäst vetenskapligt stöd när det gäller en långsiktigt förbättrad sömn. KBT är också den behandling som Socialstyrelsen rekommenderar i första hand vid behandling av sömnproblem.

Med stöd från en av våra psykologer kan du få hjälp att få en bättre sömn - helt utan läkemedel! Ett röst- eller videosamtal kostar endast 250 kr och är kostnadsfritt för dig med frikort.

Intresseanmälan

Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt via telefon.