4 effektiva tips för att komma in i semesterkänslan!

De svenska semestertiderna närmar sig med stormsteg! För många är veckorna inför semestern en lång nedräknings-period. För minst lika många präglas veckorna inför sommarsemestern av både stress och press. Att gå från att arbeta till att vara ledig och faktiskt landa i att du är ledig kan dra ut på tiden. Faktum är att det kan ta flera dagar av semestertiden för att komma in i en helt avslappnad semesterkänsla. 

Oavsett vilken grupp du tillhör har Learning to Sleep's leg. psykolog Rebecca samlat sina fyra mest effektiva tips på hur du bäst går tillväga för att komma in i det där sköna "semester-modet" när det väl är dags.

Så kommer du in i en avslappnad semesterkänsla - Psykologens 4 bästa tips!

Den svenska sommaren och framför allt sommarsemestern är en period som vi svenskar dagdrömmer om på vintern och räknar ner till på våren. Vi ser fram emot veckor utan pressade scheman och måsten, och med dess soliga dagar och ljumma brisar är sommaren en av våra mest värdefulla tider på året.

Men det är sällan som vi faktiskt lyckas landa rakt in i det där avslappnade och lugna sinnestillståndet som vi så gärna vill åt när vi går på semester. Ta del av Rebeccas fyra tips nedan och bli guidad till sinnesro och "semester-mode"! 

 

1. Prioritera det du tycker är viktigt och roligt

Rannsaka dig själv. Tycker du inte att det är så kul att hälsa på alla släktingar eller vänner du inte träffat på flera år? Försök skära ner på det! Se över alla de "måsten" som går på autopilot. Rannsaka vad som faktiskt ger dig energi och vad som känns som energitjuvar. Aktiviteter som enbart känns som måsten blir ofta källor till ökad stress.

2. Lägg undan alla prylar du kopplar samman med arbete

Bara åsynen av exempelvis en dator kan orsaka stresspåslag. Om du måste vara tillgänglig, bestäm en viss timme på dagen när du plockar fram din dator och öppnar dina mail och håll dig till det. Oftast är det tanken på arbete som stressar mer än själva arbetet, vilket gör att gränssättning blir extra viktigt.

3. Prioritera naturen

Se till att spendera tid ute i naturen. Frisk luft har ofta en helande och lugnande effekt. Försök också att engagera alla dina sinnen i naturupplevelsen. Vare sig den utspelar sig i din trädgård, på en strand eller ute på havet. Att prioritera naturupplevelser är något som många av oss inte hinner i vår hektiska och högteknologiska vardag. Vilket gör det till en perfekt aktivitet för en avslappnad semestertid.

4. Planera in avkoppling

Det är vanligt att ha mycket man vill hinna med under semestern, men du ska inte få mer saker på din "att göra"-lista. Om du har svårt att slappna av kan det vara en god idé att faktiskt planera in tid för avkoppling. Genom att planera in avkoppling möjliggör du även tid för spontana aktiviteter. Var generös i din planering och ge dig själv mer tid än du tror att du behöver - allt tar alltid lite längre tid!

 

Sov gott i sommar 

Samtidigt som glädjen över sommarens ankomst är stor för många kan det också vara en period som förknippas med frustration över sömnlösa nätter för andra. Att komma till ro och somna en svensk sommarnatt kan vara en långdragen process. Oavsett om det är ljuset, värmen eller måsarna som stör din sömn så finns det hjälp att få: Lyssna på avsnitt 28 av Sömnpodden för att höra psykologerna Lina och Rebeccas bästa tips!

Ta hand om dig! 

Är du orolig över din sömn? Gör Learning to Sleep's sömntest och få en indikation på om du har ett sömnproblem som borde behandlas. Eller ladda ner Learning to Sleep appen direkt och boka ett bedömningssamtal med en av våra leg. psykologer.


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.