Skippa det kalla doppet så sover du bättre i värmen

Vill du veta hur du sover bättre i värmen? Längtar du efter ett svalt bad eller en iskall dusch? Här redogör vi varför det kanske inte är en så bra idé. 


Rekordvärme i hela landet och de sömnlösa nätterna är ett faktum. Temperaturen i landet har stigit rekordartat med dagstemperaturer kring 30 grader. I över stora delar av landet är också nätterna varma och kan ligga kring 20 grader på de varmaste platserna. Att många klagar på att de har svårt att sova på grund av värmen är inte konstigt. Temperaturen spelar nämligen en väldigt stor roll för sömnen. Faktum är att kroppstemperaturen måste sjunka för att du överhuvudtaget ska kunna somna. Men det finns några basala saker man kan göra och tänka på för att hjälpa kroppen på vägen till en bättre sömn. 


sover bättre i värmen

Duscha varmt eller kallt för att sova bättre i värmen?

Blir du lockad att duscha i iskallt vatten för att kyla ner kroppen? Får själva tanken av att duscha varmt dig att må dåligt? Ja, det är inte så konstigt men faktum är att du bör tänka till en extra gång nästa gång lusten faller på. Detta eftersom en varm dusch kan främja sömnen medan en kall dusch kan ställa till det för kroppstemperaturen. Så pass att det faktiskt får motsatt verkan.

Vad händer i kroppen?

Om du duschar eller badar kallt drar huden ihop sig. Kapillärerna i kroppen släpper då inte ut någon värme utan den blir istället inkapslad. Om du däremot duschar varmt öppnar dina kapillärer upp sig och värmen blir frisatt. Så även om det känns som att du initialt höjer din kroppstemperatur när du badar eller duschar varmt så sjunker den sedan snabbare efteråt. Du ger, helt enkelt, kroppen en större chans att naturligt kyla ner sig och finna rätt temperatur och detta gör dig också mer trött. Att duscha eller bada varmt stimulerar också frisättningen av hormonet oxytocin. Ett hormon som, bland annat, gör att man känner sig mer avslappnad och lugn. Faktorer som också de är viktiga när man ska sova.

Forskning: Djupare sömn

Forskning gjord vid University of Amsterdam visade även att lägre kroppstemperatur förbättrar sömnens djup och minskar antalet uppvaknanden under natten. En låg kroppstemperatur när du sover gör också att kroppen naturligt utsöndrar mer av olika tillväxthormoner som är bra för dig.


sover bättre i värmen

Fler tips till dig så du sover bättre i värmen

Andra tips som hjälper dig till att du sover bättre i värmen är givetvis att öka tillströmningen av sval luft. Detta gör du lämpligast via en fläkt eller luftkonditionering. 
Man brukar tala om att den perfekta sovrumstemperaturen är 14-18 grader.  Se därför till att försöka kyla ner sovrummet innan  du kryper till sängs. Eller försök för den delen mörklägga rummet under dagen så det håller sig svalt framåt kvällen. Du kan också testa att frysa vatten i flaskor som du sedan lägger under täcket så det hålls svalt innan sänggåendet. Ett annat enkelt sätt att hjälpa denna process på vägen är att sova naken. 


sover bättre i värmen

Relaterade inlägg:

Konsten att sova gott i sommar

5 tips till bättre sömnrutiner

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.