Chefpsykologens 7 bästa sömntips

lina-learningtosleep-title

De flesta människor drabbas av sömnproblem någon gång i livet och idag är det ca 20 % av världens befolkning som lider av det. Tar man inte tag i sina problem blir det lätt en ond cirkel där sviterna av en dålig natts sömn tar krafterna ur en och hämmar ens återhämtning. Hur gör man för att försöka komma ur denna cirkel? 

Här listar vi några av våra bästa sömntips:

1. Håll regelbundna sovtider

Lägg dig samma tid och gå upp samma tid oavsett om det är vardag eller helg. Då lär du kroppen när det är dags att sova och när du ska gå upp. I vår sömnbehandling använder vi något man kallar en sömndagbok och en fast gå upp-tid, detta används bl.a för att på ett enklare sätt bygga upp en bra rutin kring din sömn.

2. Ingen skärm vid läggdags
Vi vet... Du har inte haft möjlighet att sitta med telefonen på hela dagen och skrolla genom sociala medier. Vi tycker du självklart ska göra det - men sätt upp en rutin där du gör det i god tid innan läggdags. En riktlinje är 60-90 minuter INNAN du går och lägger dig. Ljuset från skärmarna har nämligen enligt nyare studier visat sig påverka frisättningen av melatonin vilket gör att det kan ta längre tid att somna och sömnkvaliteten försämras.
3. 20-minutersregeln

Denna regeln kan kanske låta lite motsägelsefull men den fungerar och är väldigt bra. Gå upp om du inte somnat eller somnat om inom 20 minuter. Bryt den onda cirkeln av oro och stress genom att göra något annat en liten stund (en lung aktivitet; kanske ta fram morgondagens kläder, vik tvätt eller torka av köksbordet). Försök sedan att lägga dig igen.

4. Sömnförberedande rutin

Varva ner och gör det som gynnar din sömn och sänker stressen på kvällen. Ta ett bad, förbered för morgondagen, drick en kopp te, lyssna på en avslappnande ljudövning, ljudbok eller meditera.

5. Undvik vissa drycker
Det du äter och dricker påverkar din energinivå och vakenhet. Socker och koffein har en uppiggande effekt som gör att du kan ha svårt att somna. Detta gäller även alkohol. Ha för vana att ta sista koppen kaffe (eller motsvarande uppiggande dryck) strax efter lunchtid.
6. Acceptera dina sämre nätter

Det finns inga generella riktlinjer för när man bör söka hjälp för sina sömnproblem. Om dina sömnproblem dock pågått under en längre tid och dem påverkar ditt liv och vardag kan det vara klokt att ta kontakt med vården och få hjälp.

Så fungerar vår behandling

7. Få in motion i vardagen

Det står klart att motion är viktig för din sömn och likaså att det är en bra metod att motverka känslor av stress. Detta eftersom man har kunnat se att stress släpper under träning, att vi blir lugnare efteråt och att vår hjärtfrekvens och blodtryck påverkas positivt. Testa planera in en raskare promenad runt lunchtid kanske? Om du känner för att riva av ett hårdare träningspass ska du göra det minst 2-3 timmar före läggdags eftersom din kroppstemperatur annars inte hinner sjunka – och då sover du dåligt.

Intresseanmälan

Behöver du hjälp med ditt sömnproblem? Gör en intresseanmälan idag så kontaktar vi dig inom kort.