Vill du kunna somna snabbt? Gör det på 2 minuter!

Skulle du vilja lära dig själv att kunna somna snabbt eller var som helst och när som helst? I dagens inlägg lär vi dig mer.


Idag tittar vi närmre på de avslappningsmetoder som amerikanska soldater fick lära sig för att prestera bättre under andra världskriget.

Under andra världskriget insåg nämligen den amerikanska militären att om deras stridspiloter inte sov tillräckligt så ledde det till att de fattade dåliga beslut – beslut som fick förödande konsekvenser. Det omfattade, bland annat, fel som att de sköt åt fel riktning eller till och med sköt ner sina egna mannar. Detta gjorde att den amerikanska militären snabbt förstod att sömnen var värd att prioritera och att deras stridspiloter behövde få en god natts sömn.


somna

Konsten att somna snabbt

För att förändra situationen och få sina stridspiloter att sova bättre tog dem hjälp av Bud Winter som skulle utveckla och testa en vetenskapligt utformad metod som ”lärde” piloterna att sova. Winter var tidigare en framgångsrik idrottstränare. Han hade samarbetat med en professor i psykologi för att skapa tekniker som hjälpte idrottare att slappna av och att prestera under press. De avslappningsmetoder som Winter sedermera utvecklade testades och lyckades. Efter endast 6 veckors träning kunde hela 96% av stridspiloterna somna inom 120 sekunder. Detta trots att de druckit kaffe och trots distraktioner så som skottlossning i bakgrunden. De kunde till och med somna sittandes med Winters avslappningsmetoder.


Såhär gick avslappningsmetoderna till:

1. Inta en bekväm position

Om du ligger i sängen så bara slappna av men om du är på annan ort så hitta den mest bekväma positionen du kan där och då. Fäll, till exempel, sätet om du sitter i bilen, sjunk ner i konferensstolen på jobbet eller var du nu kan tänkas befinna dig.

2. Slappna av i ansiktet

Det här är nyckeln till det hela eftersom du har 43 muskler i ditt ansikte och dessa muskler är en stor del av huruvida din kropp upplever att du är stressad. När du slappnar av i ditt ansikte skickar du nämligen en fysiologisk signal till din kropp som säger att allt är bra och att det är tryggt att sova. Stäng dina ögon och slappna av i hela ditt ansikte: Panna, kinder, tunga och käke. Låt allt bara slappna av. Du kommer märka att alltmedan du gör detta så blir också din andning allt djupare och långsammare. Se nu också till att dina ögon är helt avslappnade. Du har 6 muskler i ögonkanterna, känn hur dem alla slappnar av.

3. Låt axlarna falla

Låt axlarna bli tunga och falla ner tillfullo, som om de faller ner mot dina fötter. Slappna av i nacken. Ta ett djupt andetag och andas ut sakta. Hjälp din kropp att frigöra eventuella återstående spänningar så som i axlarna, nacken eller i dina käkar.
Nu över till dina armar: Känn hur dem blir tunga och bara slappna av, börja med din dominerande sida. Om du är högerhänt, börja med din högra bicep och känn att den är avslappnad. Om den inte är det så spänn den helt och slappna sedan av. Upprepa processen med dina händer.

4. Släpp benen fria

Känn hur din högra vad sjunker ner, hur den blir tyngre och tyngre. Därefter känner du hur din vänstra vad sjunker ner, hur din fotled sjunker ned och hur din fot sjunker ned och slappnas av. Upprepa och fortsatt även på andra sidan.

5. Rensa ditt sinne i 10 sekunder

Nu när du slappnat av din kropp helt och hållet, är allt som saknas för att falla i en djup sömn att stänga av din hjärna. Vad du verkligen vill undvika är då tankar som involverar rörelse, till exempel saker du fysisk ska göra eller hämta, eftersom dessa tankar orsakar ofrivillig rörelse i din kropp. Du märker det inte men det räcker med att du tänker på något du ska göra så orsakas mikrokontraktioner i vissa muskler.

Winter menar nämligen att du istället kan fantisera om en varm vårdag och hur du ligger i botten av en kanot på en mycket lugn sjö. Du tittar, till exempel, upp på en blå himmel med lätt, flytande moln. Låt inte någon annan tanke störa dig eller ta plats. Bara koncentrera dig på den här bilden och håll fast vid den och njut av den i 10 sekunder.
I den andra sömnproducerande fantasin kan du, till exempel, föreställa dig att du är i en stor, hängmatta gjord i svart sammet och var du än tittar är det svart. Koncentrera dig på den här bilden och håll fast vid den och njut av den i 10 sekunder.

Det tredje sömnproducerande tricket är att säga orden “Tänk inte … Tänk inte … Tänk inte” och så vidare. Håll fast vi det och släpp andra tankar i minst 10 sekunder.

Så…När du har en helt avslappnad kropp och ett sinne som fortfarande är i 10-plus sekunder-tekniken kommer du att somna…


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömnRelaterade inlägg:

10 sömnförberedande tekniker du måste testa

Mindfulness – Vad är det och hur fungerar det?


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.