Vad är sömnparalys och vem drabbas av det?

Sömnparalys. Vad är det egentligen och vem blir drabbad av det? I dagens inlägg ska vi lära oss mer om detta ofta lite läskiga fenomen.


Föreställ dig att du vaknar mitt i natten, övertygad om att en ond gestalt kommit in i sovrummet. Du försöker flytta på dig men kroppen lyder inte och rör sig inte ur fläcken. Du försöker skrika och ropa på hjälp men ingenting kommer ut. Gestalten kommer närmare och närmare. Visst låter det som en scen hämtad ur en skräckfilm? Såhär kan det kännas om du lider av sömnparalys.


sömnparalys

Vad är sömnparalys?

Sömnförlamning eller sömnparalys är oförmågan att röra sig eller tala efter att man vaknat. Det beskrivs som ett förlamande tillstånd som kan ske när man håller på att somna eller vakna. Människor som blir drabbade av detta kan beskriva det som något väldigt läskigt eftersom det kan upplevas som att de är vakna men att kroppen har inte vaknat.

Sömn och muskelkontroll

När du drömmer att du rör på dig men i själva verket ligger still är det för att hjärnan stänger av våra viljestyrda muskler under vår REM-sömn. Därför rör du, till exempel, inte benen trots att du drömmer att du springer. Den enda delen på kroppen som är ett undantag till detta är våra ögon som rör sig trots att vi drömmer. Vad som dock sker när sömnparalysen inträffar är att muskelkontrollen som styr att vi är stilla stängs av för tidigt eller slås på för sent och att du alltså vaknar innan du gått igenom REM-stadiet till fullo. Detta resulterar i att du blir medveten och vaken. Men rörelseförmågan i kroppen blir inte återställd och du kan alltså inte kan röra dig, trots att du vaknat.

Tillståndet försvinner av sig själv efter ett tag men om du inte vet vad som skett är det i detta skede som, förståligt nog, många får panik eftersom du upplever allt men kan inte röra dig. 


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Sömnparalys i gammal folktro

Förr trodde man att sömnparalys orakades av ett demonisk väsen som höll människor nere, satte sig på den sovandes bröst och gav dem andnöd. I svensk folktro var detta väsen ”maran” och att uppleva en så kallad mardröm betydde då att du egentligen upplevt ett tillstånd av sömnparalys.
Vad ”maran” dock egentligen var var inget annat hallucinationer, vilket är ett vanligt symptom vid sömnstörning eftersom hjärnan fortfarande är i ett drömtillstånd. Därav pratar ofta människor med sömnparalys om att de ser spöken, demoner och andra märkliga uppenbarelser i tillståndet. 

Frågor om sömnparalys

– Vem blir drabbad av det?

Idag vet man, tack och lov, mer om tillståndet än vad som sades i folktron. Faktum är att sömnparalys inte är särskilt ovanligt utan många människor upplever det någon gång i sitt liv. Man talar faktiskt om att 10-50 procent upplever det 1-2 gånger i sitt liv. 

– Varför uppstår det?

Varför det uppstår är egentligen ganska enkelt och det finns en rad olika faktorer som kan utlösa det. Faktum är att det ofta kan räcka med att sömnen vid upprepade tillfällen blir störd och då följaktligen REM-sömnen. Att du, helt enkelt, inte tar dig igenom de sömnstadier kroppen behöver. Kanske har du sömnproblem, kanske äter du mediciner eller lider av sömnapné till exempel.

Studier visar också att unga människor i åldern 10-25 år oftare drabbas av tillståndet. Det är även utbrett hos personer som lider av posttraumatisk stress, ångest, depression eller annat psykisk ohälsa. Efter en studie gjord på syskon och tvillingpar kunde man även konstatera att tillståndet kan vara genetiskt betingat. Samt att det sägs ha en koppling till en störning av den cirkadiska rytmen. 


sömnparalys

– Hur känns det?

De som blir drabbade av sömnparalys kan inte röra sig och kan heller inte prata under tillståndet. Hur länge det pågår är individuellt men man talar oftast om att det pågår i cirka en till två minuter. Men det kan också handla om några tiotals sekunder eller till och med 10 minuter. Under denna tid är det inte ovanligt att man kan känna ett tryck över bröstet och en lätt kvävande känsla. Vissa människor får, som sagt, hallucinationer av olika slag när de är i sin sömnparalys och man talar här om hypnagoga och hypnipompa.

Dessa kan betyda upplevelser av skräckfyllda känslor av att någon kanske är i rummet eller står vid ens säng, alltmedan man själv inte kan röra sig, tala eller helt enkelt påverka situationen. Forskning tyder på att hypnagoga kan bero på en rubbning i den synkroniserade deaktiveringen och aktiveringen av hjärnbarken och talamus under sömnen, eftersom en aktiverad hjärnbark tycks sammanfalla med denna form av hallucinationer. 

– Kan man ta sig ur den?

När själva sömnparalys-attacken sker kan du generellt sett inte göra något för att komma ur den. Men de som upplever dem ofta brukar dock utveckla tekniker för att påskynda det. Det kan vara allt från att försöka röra på sig så att kroppen vaknar eller att aktivt försöka kämpa emot. Eftersom ögonen är rörbara kan man försöka öppna dem. Detta eftersom kroppen då kan registrera rörelse och har man tur så vaknar den också till. För andra fungerar metoden att intala sig själv att detta endast är tillfälligt och kommer att passera bättre.

Oavsett teknik är det viktigt att behålla lugnet och fokusera på att du snart kommer att kunna röra dig igen. Detta kan såklart vara svårt och väldigt skrämmande att uppleva, speciellt om du aldrig har haft en attack tidigare, men håll ut, den släpper snart. 


sömnparalys

Behandling av och hjälp med sömnparalys

Sömnparalysen i sig är inte farlig och är inte heller någon sjukdom. Det är naturligt och kan hända vem som helst, vilket är något som kan vara skönt att veta för den drabbade. På grund av detta finns det följaktligen ingen behandling för själva sömnparalysen. Nyckeln ligger i att förebygga den genom att behandla de bakomliggande orsakerna till varför den uppstår. Det behöver inte betyda att du har djupa underliggande psykiska problem utan kanske räcker det med att kika på hur dina sovvanor ser ut.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn

Se över dina rutiner

Om du, till exempel, genomgått en period av sömnstörningar kan det vara en god idé att söka professionell hjälp eftersom sömnparalys kan vara ett tecken på sömnbrist. Allmänna tips från läkare och psykologer för dig som upplevt sömnparalys är också att se till att sova tillräckligt mycket och regelbundet samt att undvika alkohol, nikotin och mediciner åtminstone tre timmar innan sänggåendet. Du bör också begränsa ditt intag av koffein efter kl. 14 på eftermiddagen och ha ett sovrum fritt från elektronik. 


Kan Learning to Sleep hjälpa dig?

Vid just sömnproblem visar studier att kognitiv beteendeterapi (KBT) har en väldigt god effekt. Den typ av behandling är dessutom en långsiktig lösning på problemet. Läs mer om KBT vid sömnproblem här!


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.


Relaterade inlägg:

Konsekvenserna av sömnbrist i din vardag

Vad kan hända i hjärnan vid sömnbrist?

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.