10 tips för att motverka din morgontrötthet

Lider du av morgontrötthet? Har du svårt att komma igång, är trött och orkeslös? Då kan vi hjälpa dig! Läs våra 10 tips för att motverka din morgontrötthet!


En god natts sömn och att känna sig utvilad när man vaknar är inte endast helt avgörande för din hälsa. Sömnen påverkar också din produktivitet, ditt känsloläge och din energinivå. 
Men alla vet vi känslan av att vakna om morgonen och känna sig trött och orkeslös. Man är lite groggy och egentligen inte alls redo att ta sig an en ny dag. Kanske är detta ett tecken på att du har långvariga sömnproblem som du borde ta tag i. Eller kanske har tillståndet morgontrötthet övergått i tillståndet sömntröghet. Då är det dags att se över dina rutiner.


morgontrötthet

Vad är sömntröghet?

Tillståndet sömntröghet är egentligen det fysiologiska tillstånd som uppstår direkt när vi vaknar eller rättare sagt väcks ur vår sömn och känner oss lite groggy. De flesta av oss har ju, trots allt, ett alarm att anpassa oss efter och just som det ringer kan tillståndet komma eftersom vi rycks ur vår sömn. När detta sker har du fortfarande höga nivåer av sömnhormonet melatonin i kroppen och känner dig därför trött. Om du istället vaknar naturligt av dig själv och alltså inte under djupsömnen har ditt blodtryck, hjärtfrekvens och hjärnaktivitet hunnit sänkas, vilket gör att du känner dig mer alert och vaknar snabbare.

Vad händer vid sömntröghet?

Vid sömntrögheten blir din kognitiva och sensoriska motorik nedsatt eftersom du går från sömn till vakenhet och då din kropp och vissa delar av hjärnan faktiskt fortfarande befinner sig i viloläge. Du kommer därför uppleva en känsla av att vara groggy, känna sömnighet, desorientering och minskad motorisk färdighet. I de flesta fall pågår dessa känslor i 15-30 minuter men kan också pågå under längre tid och påverka din dag mer än så.

När det är dags att se över dina rutiner

Att vara lite groggy om morgonen eller lida av morgontrötthet är helt normalt. Men om du känner att du har svårt att ta dig ur det och det påverkar din dag kan det vara bra att se över dina rutiner. Detta för att lättare kunna ta dig ur tillståndet. Det kan nämligen påverka korttidsminnet och reaktionstiden samt att du kan uppleva att det blir svårare att utföra analytiska uppgifter. Också beslutsförmågan, effektiviteten och produktiviteten blir försämrad. Dessutom blir andra viktiga uppgifter som kräver ditt fulla fokus och koncentration svårare. Din sömnkvalitet är alltså helt avgörande får hur du känner dig när du vaknar och därför kan det vara en god idé att prioritera den.


morgontrötthet

10 tips för att motverka din morgontrötthet

1. Skippa elektroniken innan läggdags

Att avsluta sin dag med att titta på TV eller använda annan elektronik är inte ovanligt men tänk på att detta kommer att påverka din generella sömnkvalitet. Testa att lägga ifrån dig elektronik en bra stund innan läggdags och upptäck hur mycket bättre din sömnkvalitet kan bli.

2. Tänk på vad du äter innan läggdags

Vad du äter, hur mycket och när kan påverka hur väl du sover. Om du till exempel äter för sent kan det stå i vägen för en god natts sömn och likaså ditt val av vad du lägger på tallriken. Om du vet att du ska äta sent om kvällen så dra gärna ner storleken på portionen så blir det lättare för din kropp att hinna smälta maten innan läggdags.

3. Planera morgondagen

Att, till exempel, lägga fram de kläder du ska ha på dig kommande dag eller att ha förberett din lunchlåda kvällen innan kan göra att medveten eller omedveten stress släpper lättare och du sover bättre och känner dig piggare när du vaknar.


morgontrötthet

4. Se till att du sover tillräckligt många timmar

Det kan låta självklart men sanningen är att långt ifrån alla sover det antal timmar de behöver. Hur mycket just du behöver sova är individuellt men vanligast ligger behovet någonstans mellan 7-9 timmar för bästa välmående och klart står att mindre än 5 timmars sömn inte är bra. Testa dig gärna fram för att hitta den perfekta balansen för just dig!

5. Bli medveten om ljusets betydelse

Det naturliga ljuset styr oss mer än vad vi tror och därför mår din kropp bra av att vakna till detta. Skippa ögonmasken och mörkläggningsgardinerna och låt morgonljuset sippra in. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer pigg och alert på morgonen!

6. Gå upp samma tid varje morgon

Att bibehålla ett konsekvent schema för din sömn kan vara viktigt för att motverka morgontrötthet. Detta eftersom den cirkadiska rytmen mår bra av det. Den cirkadiska rytmen är den individuella dygnsklockan som styr dig. Många som avviker från detta kan uppleva problem med sin sömn och mår faktiskt bättre av att förhålla sig till samma tider såväl vardag som helg.

7. Ta en dusch

Att inleda sin morgon med en dusch kan vara en god idé för att vakna till och känna sig mindre groggy. Det kan också bli en bra rutin för din kropp att ställa in sig på för att mentalt bli mer pigg.


sover

8. Drick vatten

Vatten renar och stärker kroppen! Under natten förbrukar vi mycket vätska och därför är det alltid bra att inleda dagen med att dricka ett stort glas vatten. Du förhindrar uttorkning och det kommer även ge dig energi!

9. Se till att välja en alarmmelodi som får dig att må bra

Eftersom det är ljudet av vårt alarm vi ska vakna till är det också viktigt att du får en bra känsla i kroppen när det drar igång. Testa att ha din favoritlåt eller en annan melodi som du vet får dig att må bra. Detta kan bli ett enkelt sätt att tala till kroppen och sätta ribban för ditt humör!

10. Motivera dig själv

Om du har något att se fram emot när du vaknar kommer ditt uppvaknande också kännas lättare och du får en skönare start på din dag! Det kan vara allt från litet till stort och bara du kan avgöra vad som får just dig att må bra.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

5 tips till bättre sömnrutiner

Vad kan hända i hjärnan vid sömnbrist?

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.