Svårt att sova? 5 tips från våra psykologer

Har du svårt att sova? Här är 5 tips från våra psykologer som kan hjälpa dig! Sömnproblem är nämligen vanligare än vad du tror och du är inte ensam!


Har du svårt att sova? Skruvar du på dig vid läggdags eller vaknar du om natten och har svårt att somna om? Klockan tickar och stressen över morgondagen tilltar. Du är inte ensam! De flesta människor drabbas av sömnproblem någon gång under livet och idag lider cirka 42% av Sveriges vuxna befolkning av någon form av sömnproblem. Tar du inte tag sömnproblemen blir det lätt en ond cirkel där sviterna av en dålig natts sömn hämmar din återhämtning. 

5 tips från våra psykologer

Hur ska du göra för att sova bra? Hur tar du dig ur den onda cirkeln? Vi har frågat våra psykologer som här listar några av sina bästa sömntips;

1. Håll regelbundna tider

Lägg dig samma tid och gå upp samma tid oavsett om det är vardag eller helg. Då lär du kroppen när det är dags att sova och när du ska gå upp.

2. Ingen skärmtid 60-90 minuter före sovdags

Ljuset från skärmarna har enligt nya studier visat sig påverka frisättningen av melatonin vilket gör att det kan ta längre tid att somna och sömnkvaliteten försämras.


svårt att sova

3. 20-minutersregeln

Gå upp om du inte somnat eller somnat om inom 20 minuter. Bryt den onda cirkeln av oro och stress genom att, till exempel, göra något annat en liten stund. Försök sedan att lägga dig igen.

4. Sömnförberedande rutiner

Varva ner och gör det som gynnar din sömn och sänker stressen på kvällen. Ta ett bad, förbered för morgondagen, drick en kopp te, lyssna på en avslappnande ljudövning, ljudbok eller meditera.

5. Undvik sådant som kan göra dig pigg

Det du äter och dricker påverkar din energinivå och vakenhet. Socker och koffein har en uppiggande effekt som gör att du kan ha svårt att somna. Detta gäller även alkohol.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Vad är melatonin och vilka biverkningar finns det?

10 saker du kanske inte visste påverkar din sömn