Patienter berättar: Vi träffar Magdalena, 57 år

Är du nyfiken på vad de personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I vår serie “Patienter berättar” pratar vi med några av dem och tar reda på hur den hjälpt dem.

Möt Magdalena som hade svårt att sova och led av många uppvaknanden. En dålig sömn som slutligen kom att påverka hennes välmående och mentala hälsa. Men med hjälp av vår sömnbehandling fungerar idag Magdalenas sömn och hon mår bättre! Läs om varför hon var så nöjd med sin psykolog, vad hon tagit med sig efter behandlingen och varför hon rekommenderar den till alla med sömnproblem.


klienter berättar

Vilka svårigheter upplevde du innan sömnbehandlingen?

– Innan sömnbehandlingen hade jag problem med att jag inte fick särskilt mycket sammanhängande sömn. Jag hade svårt att somna på kvällen och när jag väl somnade vaknade jag alldeles för tidigt på morgonen eller mitt i natten.

Jag blev också sjukskriven på grund av stress på jobbet och i privatlivet och då var jag deprimerad. Och när jag inte fick sova sjönk dessutom mitt humör otroligt mycket. Jag tappade all gnista och allt hopp. 

Hur kommer det sig att du hittade och valde Learning to Sleep?

– Jag gick tidigare på sömnskola och fick även gå 10 timmar hos en psykoterapeut via min vårdcentral, men det hjälpte mig inte alls. Så då googlade jag på KBT eftersom min syster har rekommenderat det. Då hittade jag Learning to Sleep och tyckte behandlingen lät jättebra. Jag bokade därefter direkt via appen. 

Vad tycker du var bra med sömnbehandlingen?

– Det var bra att man fick tider att förhålla sig till och att det var korta och koncisa utbildningsmaterial. Detta var skönt eftersom att om det hade varit längre och om man hade behövt avsätta mer tid så hade det förmodligen gjort det jobbigare. Dessutom var det bra att man själv kunde fördjupa sig mer om man ville. Det absolut bästa var dock samtalen med min psykolog en gång i veckan!


klienter berättar

Kan du berätta mer om kontakten med psykologen. Hur upplevde du den?

– Kontakten kändes jättebra! Dels förstod jag att min psykolog själv hade haft sömnproblem och jag kände därför att han visste vad jag pratade om när det gällde dålig sömn. Min psykolog var också väldigt saklig och kunde sätta fingret på det mesta jag upplevde och förklara mer kring det.

Vad skulle du säga var mindre bra med sömnbehandlingen? 

– Jag hade nog behövt veta mer om sömnrestriktionen som inleddes under andra veckan och hur den kan få en att må. Det var läskigt eftersom det kändes som jag kastades tillbaka in i mitt sömnproblem. Jag låg vaken 2-3 timmar varje natt men tredje veckan började det, tack och lov, vända. Men jag hade, helt klart, kunnat vara mer förberedd och informerad på den punkten. 


“…Nu tycker jag inte längre att det är otäckt att gå och lägga mig och sömnen fungerar av sig själv.”


Och hur tycker du att det tekniska och vår app fungerade?

– Jag hade lite problem att förstå hur det fungerade första gången jag använde det. Jag förstod, till exempel, inte att jag skulle vara inloggad i appen när jag skulle ha mitt samtal. Men ju mer jag använde appen desto mer förstod jag och jag tycker, trots allt, att det fungerade bra.

Tycker du att det var något som saknades i behandlingen och som du hade önskat var med?

– Nej det kan jag inte säga att jag tycker. Tvärtom tycker jag, till exempel, att upplägget med att man tog en vecka i taget och att man inte visste vad som skulle komma nästkommande vecka var bra. För min del gjorde det att jag fokuserade på att vara här och nu. Det gjorde att jag inte svävade iväg i tankar på vad som skulle hända nästa vecka och förblev i nuet och mitt i mitt problem. 


klienter berättar

Hur ser din sömn och ditt liv ut idag? 

– Idag är min sömn mycket bättre och jag orkar mer på jobbet! Det har inte gått så lång tid sedan jag avslutade behandlingen och jag har fortfarande lite uppvaknanden under natten. Den stora skillnaden är dock att det nu inte gör så mycket eftersom jag är trygg i att jag somnar om. 

Vad skulle du säga att du har tagit med dig från sömnbehandlingen efter att den avslutats?

– Tidigare kunde jag känna att jag inte ville gå och lägga mig och drog därför ut på det och la mig sent. Nu tycker jag inte längre att det är otäckt att gå och lägga mig och sömnen fungerar av sig själv. Strategierna från behandlingen är också något jag tagit med mig efteråt. Om jag, till exempel, har svårt att somna så kan jag alltid bara gå tillbaka till strategierna jag lärt mig och ta hjälp. Det är en trygghet. Till exempel som att jag nu vet att jag måste ta det lite lugnare på kvällarna och varva ner. 

Till vem skulle du rekommendera vår sömnbehandling? 

– Jag tror att sömnbehandlingen kan passa alla som har problem med sin sömn. Så om någon i min närhet berättar att de har sömnproblem kommer jag rekommendera den! 

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Patienter berättar: Vi träffar Olof, 77 år

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.