Patienter berättar: Vi träffar Kajsa, 62 år

Läs om Kajsa i “Patienter berättar” och om hon efter vår sömnbehandling nu sover hela nätter, mår bättre och vilka verktyg hon idag tar med sig i sin vardag.


Är du nyfiken på vad de personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I vår serie “Patienter berättar” pratar vi med några av dem och tar reda på hur den hjälpt dem.

Möt Kajsa, 62 år, vars sömn blev allt sämre efter att hon fick barn för 30 år sedan. Med sedan 10 år av sömnproblem med runt 3 timmars sömn per natt blev det till slut för mycket. Sömnproblemen resulterade i ett stigande blodtryck och en enorm trötthet som gjorde att hon inte kunde hålla sig vaken om dagarna. Läs om hur Kajsa efter vår sömnbehandling nu sover hela nätter, mår bättre och vilka verktyg hon idag tar med sig i sin vardag.


sömnbehandling

När noterade du ditt sömnproblem för första gången?

– Det var 10 år sedan jag la märke till det men mina sömnproblem är långvariga och jag har egentligen inte sovit särskilt bra sedan jag fick barn för 30 år sedan. Det blev dock ett problem när jag ofta började vakna klockan 2-3 på natten och inte kunde somna om. Jag kunde ligga sömnlös flera timmar och när jag väl somnade var det lagom till att jag var tvungen att stiga upp för att gå till jobbet.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn

Vad tror du orsakade dina sömnproblem? 

– Jag tror att mina sömnproblem från början orsakades utav stress. Och stressen som jag upplevde uppstod av min dåliga sömn. Sedan har jag insett att det blev en dålig vana, en ond cirkel som var svår att ta sig ur. För det hade inte att göra med några yttre faktorer så som sjukdom eller medicinska problem. Däremot blev det, till slut, ett medicinskt problem eftersom att jag fick högt blodtryck på grund av mina sömnproblem. Jag kände mig väldigt stressad av att inte kunna sova och jag gick dessutom upp i vikt. Och visst, det är svårt att säga vad som är ägget och hönan i detta men blodtryck höjs av stress och dålig sömn. Jag insåg då att det inte fungerade längre och att jag måste få hjälp.

Vilka problem upplevde du innan du började vår sömnbehandling och hur påverkade det din vardag?

–  Eftersom jag inte fick sova tillräckligt om nätterna upplevde jag väldigt mycket trötthet. Under mina långa perioder av sömnlöshet sov jag runt 3 timmar per natt och det var inte roligt. Om jag satt still så somnade jag nästan alltid. Det spelade ingen roll om det var på jobbet, på möten, vid datorn eller på bussen, jag somnade. Jag som person har en hög aktivitetsnivå och hög produktivitetsnivå, vilket inte påverkades av sömnlösheten. Däremot kände jag en extrem trötthet under dagen och det påverkade mig.“…Dessutom hade jag läst att just KBT-behandling har visat sig vara lika effektiv som personliga möten. “Hur kommer det sig att du valde Learning to Sleep?

– Jag vill minnas att jag såg en annons när jag satt och surfade på nätet. Jag såg att det stod KBT och blev direkt intresserad. Och jag kände nämligen till KBT sedan tidigare och tänkte att en sådan metod var värd att testa för mina sömnproblem. Jag såg dessutom att frikort gäller och att behandlingen hade många andra fördelar som verkade behändiga och praktiska. Till exempel att man själv kunde bestämma vilken tid som passade en bäst att prata med sin psykolog. Insatsen var liten till en större vinst och jag såg, helt enkelt, ingen nackdel med om behandlingen inte skulle fungera. Och eftersom jag aldrig tagit sömnmedicin då jag var rädd för att fastna i ett beroende kändes det bättre att försöka på naturlig väg. Dessutom hade jag läst att just KBT-behandling har visat sig vara lika effektiv som personliga möten. 


sömnbehandling

Vad tycker du var bra med sömnbehandlingen?

– Det faktum att du kan göra sömnbehandlingen via nätet och att den är lättillgänglig är väldigt bra! Att du kan anpassa tiderna så att den passar med ditt arbete och ditt liv.

Hur upplevde du kontakten med din psykolog under vår sömnbehandling?

– Jättebra och min psykolog var jättegullig! Det var skönt att få prata med någon och det gjorde att man blev mer motiverad. Den sömnrestriktion man gick igenom i början av behandlingen var lite besvärlig och då var det extra hjälpsamt att ha psykologen vid sin sida. En person som följde en och som peppade en.“Den trötthet jag led av tidigare är borta och jag är piggare nu och mår mycket bättre…”Hur är din sömn idag? 

– Jag lägger mig fortfarande ganska sent men sover tills väckarklockan ringer. Jag vaknar alltså inte under nätterna längre. Något som vände ganska snabbt, för bara några dagar efter sömnrestriktionen började jag sova bra direkt! Jag har, till och med, varit ute och rest och det har varit konstiga tider att förhålla sig till men min sömn är fortfarande bra! 

Hur har ditt liv och vardag förändrats efter sömnbehandlingen?

– Den trötthet jag led av tidigare är borta och jag är piggare nu och mår mycket bättre överlag! Jag somnar inte heller i alla lägen längre, utan klarar att sitta i möten utan att somna, till exempel.

Vad har du tagit med dig från sömnbehandlingen efter att den avslutats?

– Jag har, framförallt, tagit med mig kunskapen kring sömnhygien. Innan behandlingen tittade jag på film innan jag skulle sova och jag låg också kvar i sängen när jag inte kunde somna. Detta är ett beteende jag slutat med och nu använder jag bara sängen för att sova.

Till vem skulle du rekommendera vår sömnbehandling? 

– Jag har redan rekommenderat den till mina vänner! Men utöver det skulle jag rekommendera sömnbehandlingen till alla som har sömnproblem och där det inte föreligger några medicinska problem till det. Sömnbehandlingen passar, enligt mig, de som lider av stress eller kommit in i dåliga sömnvanor med dålig sömnhygien. För från början kanske sömnproblemen är livsstilsrelaterade och uppstår på grund av yttre omständigheter såsom småbarn eller en relation som tagit slut. Men sedan kanske det bara blir en dålig vana, en vana man har svårt att bryta och då är behandlingen till god hjälp!


*Bilden i inlägget är inte på klienten


Relaterade inlägg:

Klienter berättar: Vi träffar Jörgen, 46 år

Klienter berättar: Vi träffar Charlotte, 50 år

 

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.