Patienter berättar: Vi träffar Christer, 64 år

Är du nyfiken på vad de personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I vår serie “Patienter berättar” pratar vi med några av dem och tar reda på hur den hjälpt dem.

Möt Christer som under flera års tid hade svårt att somna och led av oro kring det. Ett vanligt och jobbigt problem som påverkar välmående och vardag. Men med hjälp av vår sömnbehandling fick Christer äntligen bukt på sina problem. Idag både sover han bra och slipper oroande tankar! Ta del av hans resa här. 


Vilka svårigheter upplevde du innan sömnbehandlingen?

– Främst handlade det om att jag hade svårt att somna men jag hade också problem med att jag ibland vaknade för tidigt. Problem som, till slut, ledde till att varje gång jag skulle sova så oroade jag mig för att jag inte skulle kunna somna.

Hur påverkade det din vardag?

– Jag blev givetvis väldigt trött men också rädd för att mina sömnproblem skulle leda till något annat. Jag hade ju haft dem ett par år, eller kanske mer än så, och var rädd för att dem skulle göra mig sjuk.

Vad tror du orsakade dina sömnbesvär? 

– Jag är inte helt säker men tror att det var en kombination av många olika saker. Till exempel stress och oro men jag hade nog dåliga kvällsvanor också. Allt spelar förmodligen in. 


Hur kommer det sig att du valde Learning to Sleep?

– Jag hittade en artikel i en hälsovårdsrelaterad tidning på gymmet och tyckte behandlingen verkade vettig. Jag anmälde mig sedan via hemsidan och fick svar ganska omgående. 

Vad tycker du var bra med sömnbehandlingen?

– Det främsta är att jag lärde mig att sova. Visst, jag var fruktansvärt trött efter första veckan med sömnrestriktionen men det var värt det för det fungerade. Min oro över att inte kunna somna försvann också. 


“Nu vet jag att jag kan somna när jag går och lägger mig och jag lider inte heller av samma oro och rädsla kring min sömn längre.”


Hur upplevde du kontakten med psykologen?

– Den var bra och väldigt positiv! Jag pratade med min psykolog ett antal gånger och fick även övningar.

Hur är din sömn idag? 

– Idag är min sömn bra. Framförallt eftersom jag idag verkligen somnar när jag går och lägger mig. Man kan säga att jag lärt mig att somna och somnar betydligt lättare idag. Men eftersom jag har sömnapné och är allergiker, så ställer det fortfarande till det för mig ibland men det är mer ett tekniskt problem än ett mentalt. För att få ordning på min sömnapné har jag en så kallad CPAP-maskin – som blåser luft i mig, vilket kräver att luftvägarna är öppna.

Hur har ditt liv och vardag förändrats efter sömnbehandlingen? 

– Jag är piggare idag än vad jag var tidigare och min sömn är inte ett problem längre. Nu vet jag att jag kan somna när jag går och lägger mig och jag lider inte heller av samma oro och rädsla kring min sömn längre.


klienter berättar

Vad från sömnbehandlingen har du tagit med dig efter att den avslutats?

– Det är svårt att sätta fingret på det men jag lärde mig att jag kunde slappna av på annat sätt. Att jag undermedvetet kan förbereda mig bättre för att kunna somna. Så att exakt beskriva det är svårt men det fungerade och det är jag glad för!

Till vem skulle du rekommendera sömnbehandlingen?

– Jag skulle rekommendera den till alla som har svårt att somna. Visst blir man trött under första veckan med sömnrestriktionen men jag kan inte se någon anledning till att någon inte skulle kunna gå denna sömnbehandling!

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Patienter berättar: Vi träffar Hans, 56 år

Patienter berättar: Vi träffar Kajsa, 62 år

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.