Därför är det svårare att sova på sommaren

Att sova när det är sommar – varmt, långa och ljusa dagar. Glädjen är stor för många medan sommar är en årstid förknippad med sömnlösa nätter.


Att försöka somna en sommarnatt kan vara en långdragen och svår process. Du ligger och vrider och vänder på dig och har svårt att komma till ro. Ljuset stör och värmen stör – men hur kommer det sig egentligen att sommaren stoppar vissa från en god natts sömn? I detta inlägg redogör vi några betydande faktorer till detta och ger några värdefulla tips.


sova sommar

Varför är det svårt att sova när det är sommar?

Kroppen går normalt igenom något som kallas den cirkadisk rytmen. Detta kan i grunden beskrivas som en biologisk rytm i var och en av oss. Rytmen följer ett distinkt mönster under hela dagen. Det är också det som styr hormonerna, metabolismen, kroppstemperaturen och sömnbehovet. Att många får problem att sova när det är sommar härstammar därför ofta i detta. Den cirkadiska rytmen får, helt enkelt, svårare att reglera kroppens funktioner för att du ska kunna sova gott.

Det står klart att en välfungerande dygnsrytm har betydelse för hälsan och välmåendet. Därför kan det vara en god idé att försöka hjälpa kroppen på vägen. Nedan går vi igenom några faktorer som du bör känna till och tips på åtgärder du kan ta till. 

Ljuset påverkar dig när du vill sova

Att vistas ute dagtid i det naturliga ljuset är alltid en bra idé som gynnar dygnsrytmen och sömnen. Ljuset hämmar produktionen av hormonet som gör oss trötta, det vill säga, melatonin. Det stimulerar dessutom frisättningen av serotonin. Detta är hormonet som istället håller oss vakna och pigga. När det är sommar kan just det bli en utmaning för kroppen att reglera. Detta eftersom det är ljust längre och ibland hela dagar och nätter samt att solen också går upp tidigare.

Tips!

Upplever du att du har problem med att sova när det är sommar kan det vara en god idé att själv ta till åtgärder. På så vis kan du förbättra dina sömnförutsättningar och kroppens möjlighet att utsöndra melatonin. Se, till exempel, till att sovrummet är riktigt mörkt när lägger dig för att sova. Var också noga med att se till att förblir så under hela natten. Ett tips är att investera i mörkläggningsgardiner eller en bra sovmask. 


sova sommar

Värmen och kroppstemperaturen kan göra det svårt att sova när det är sommar

Det är inte helt ovanligt att värmen gör det svårt att sova när det är sommar. Vanligtvis sjunker utomhustemperaturen mot kvällen men under sommaren är detta ingen garanti. Istället kan även nätterna vara varma och du ligger där och vrider dig och svettas. Temperaturen spelar nämligen en väldigt stor roll för sömnen. Faktum är att kroppstemperaturen måste sjunka för att du ska kunna somna. Och när kroppen inte kan kyla ner sig tillräckligt väl kan du lämnas med en mer orolig sömn. Till exempel där du svettas mer, vrider och vänder på dig och du vaknar i regel mer trött. 

Forskning gjord vid University of Amsterdam visade; Lägre kroppstemperatur förbättrar djupet på sömnen och minskar antalet uppvaknanden under natten. En låg kroppstemperatur när du sover gör också att kroppen naturligt utsöndrar mer av olika tillväxthormoner som är bra för dig.

Tips!

Att lägga sig i ett svalt sovrum hjälper den naturliga processen i kroppen och gör att du somnar snabbare. Det sägs att den perfekta sovrumstemperaturen är 14-18 grader. Se därför till att släppa in luft innan du kryper till sängs. Eller se till att mörklägga rummet under dagen så det håller sig svalt framåt kvällen. Du kan också testa att frysa vatten i flaskor och lägga under täcket så det hålls svalt innan sänggåendet. En fläkt eller AC i sovrummet kan också vara till stor hjälp. Ett annat enkelt sätt att hjälpa denna process på vägen är att sova naken. På så vis blir det lättare att sova när det är sommar.


värme sömn

Piggare och mer aktiv när det är sommar? Därför kan det bli svårt att sova

Eftersom det är ljusare längre under sommaren stannar många upp längre och tar oss an fler kvällsaktiviteter. Vi är ofta mer sociala och pigga och kommer alltså i säng senare. Fenomenet gäller inte minst under semestern. Och visst finns det många som har sömnen under kontroll och inte upplever några problem med detta. Men är du inte en av dem kan det vara en god idé att tänka till. Egentligen påverkas din dygnsrytm av alla sådana här avvikelser.

Tänk på detta!

Det bästa för dig med sömnproblem är att bibehålla den vanliga tiden för att sova. Att du oavsett dag (helgdag eller semester) går och lägger dig och stiger upp samma tid. Tänk också på att du kan bli påverkad av aktiviteter för tätt inpå sänggåendet. För även om du trot att du sover bättre efter, till exempel, en sen Powerwalk så kan det bli precis tvärtom. Detta eftersom kroppen varvar upp istället för ner. 


sova sommar

Du dricker kanske mer alkohol på sommaren

Kanske hänger du på fler uteserveringar under sommaren eller tar gärna en öl vid grillen eller delar en flaska vin med en kompis? Att alkoholintaget ofta ökar under sommaren är inte ovanligt. Men har du problem med att sova ska du tänka till innan du tar det där glaset.

Alkohol ger inte bättre sömn

Många lever i tron om att alkohol gör en trött. Enkelt sett kan det vara sant men sömnstrukturen är mer komplicerad än så. När du dricker alkohol agerar det nämligen som ett stimuli som skickar signaler och endorfiner till hjärnan. Därför är det vanligt att du först känner dig mer munter och pratglad. Likaså att självförtroendet ökar, men därefter vänder det. När ruset efter ett tag lägger sig övergår det istället till att alkoholen ger en sövande effekt.

Alkoholen minskar kanske insomningstiden och ökar mängden djupsömn under första halvan av natten. Men detta kompenseras dock av ökade sömnstörningar under resterande del av natten. Det vill säga, alkoholens omedelbara och kortsiktiga påverkan minskar tiden det tar för dig att somna. Och ju mer du dricker desto mer blir djupsömnen påverkad.


sömn alkohol

Alkohol rubbar djupsömnen

Kanske har du hört talas om att djupsömnen är viktig? Ja, så pass viktig att den bevisat faktiskt är essentiell för återhämtningen av kroppen. Man talar, bland annat, om hormonproduktionen, cellreparationer, förstärkning av immunförsvaret, hjärnan, minnet och inlärningsförmågan. Utan tillräcklig djupsömn påverkas alltså livet och vardagen. Detsamma gäller REM-sömnen. Om du är ute efter god natts sömn ska du därför tänka på alkoholintaget. Drick inte varje dag och när du dricker så drick måttligt.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

7 tips till dig som vaknar på natten

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.