Kan du inte sova för att du tänker för mycket?

”Jag kan inte sova…jag tänker för mycket”. Känner du igen dig? Tankarna snurrar och du blir stressad. Du kan inte sova och själva oron över sömnen blir en ond cirkel.


Tanken har en stark kraft i kroppen och är tätt kopplad till ditt sinne. Tankar omvandlas i hjärnan från ord till känslor. Dina känslor stimulerar kemikalier som har effekt på din fysiska och emotionella hälsa. Detta påverkar alltså din hälsa, sociala liv och personlighet. Kan du inte sova för att du tänker för mycket är det ett tecken på att du behöver ta tag i detta.

Sömnproblem? Testa din sömn kostnadsfritt här!

Stress gör att du inte kan sova

Mycket tankar vid läggdags är vanligt. Något som ofta övergår i en oro för sömnen och hur natten ska bli, eller hur man ska klara av kommande dag. En ond cirkel, kan man säga. När man tänker för mycket omvandlas det ofta till stress. Något som gör att du inte kan sova eftersom, bland annat, en kemisk reaktion tar vid. Vid stress ökar nämligen nivåerna av hormoner som håller dig vaken.


kan inte sova tänker för mycket

Ta kontroll över dina tankar

När du inte kan sova för att du tänker för mycket är det viktigt att lära sig att bryta negativa tankemönster. Genom bättre insikt i dina tankemönster kan du nämligen påverka och förändra detta. Lär dig arbeta med kontroll och medvetenhet och hitta de hanteringsmekanismer som fungerar för just dig.

Varför tänker du för mycket?

Negativa tankemönster kan omvandlas till positiva. Det handlar om att förstå orsaken till varför du tänker för mycket. Varför tankarna far iväg så du inte kan sova. Då har du makten att stoppa dig själv när du tänker för mycket eller är påväg att göra det. Försök, till exempel, lära dig att känna igen sådant som triggar dig. 


kan inte sova tänker för mycket

Skriv ner dina tankar om du inte kan sova

Om du inte kan sova och tänker för mycket är det också effektivt att skriva ner dina tankar. Här handlar det om att bli medveten om vad som gör att tankarna far iväg. Över tid kan man lära sig att bli bättre på att kontrollera sig själv när man tänker för mycket. Detta gör du genom att bemöta dina tankar och sedan välja hur du reagerar. 

Behöver du hjälp med din sömn?

Om dina tankar tagit överhand och du ofta har problem att sova kan du behöva professionell hjälp. Med vårt sömntest kan du enkelt se hur din sömn ser ut och om det är så att just du behöver hjälp. Testa din sömn här nedan.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn

Relaterade inlägg:

Vad kan hända i hjärnan vid sömnbrist?

Bli av med stressrelaterade tankar

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är en digital sömnmottagning som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.