Är du trött efter semestern?

Är du trött efter semestern och kommit ur fas? Läs om 3 vanliga konsekvenser av sömnbrist och ta del av psykologens 3 bästa sömntips!

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Semestertiderna är över för de allra flesta och vardagen är tillbaka. Vilade du upp dig under semestern eller känner du dig nu trött när du är tillbaka på jobbet? Idag pratar vi om 3 vanliga konsekvenser av sömnbrist. Vad som sker i kroppen och hur det kan påverka din vardag. Vi låter också Lina som är legitimerad psykolog och medicinsk ansvarig på Learning to Sleep dela med sig av sina 3 bästa sömntips. Dessa tips kan vara värdefulla när du ska försöka “komma i fas” igen och återgå till dina rutiner efter semestern.


semestern

Sömnbrist efter semestern kan påverka din vardag

– Du får svårt att tänka klart

För lite sömn påverkar hjärnans kognitiva förmåga. Detta betyder att, bland annat, vår förmåga att tänka och lösa uppgifter blir svårare och du är, överlag, mer seg och långsam. 

En utvilad hjärna är nämligen det som ger en person förbättrad inlärning och bättre fokus och uppmärksamhet. Under sömnen sorterar och kategoriserar hjärnan upp allt som skett under dagen så att du ska minnas vad du lärt dig och för att du ska kunna lära dig nya saker.


semestern

– Du blir känsligare

För lite sömn är synonymt med humörsvängningar. Du blir lättirriterad och kan känna dig hotad och kanske överreagera lättare. Sömnen styr nämligen förmågan att bearbeta och hantera känslor. Faktum är att det kan räcka med en natt av störd sömn eller att ha du förlorar 1-2 timmar från det du brukar för att du ska uppleva att din känslokontroll blir sämre. Sover du däremot bra kommer du känna dig mer alert och ha ett, generellt sett, bättre humör.

– Ditt omdöme och reaktionsförmåga påverkas

Studier har visat att sömnbrist kan jämställas med att vara berusad. För likt det som sker vid berusning så försämrar sömnbrist minnet, reaktionsförmågan samt förmågan att bearbeta information. Du får också svårt att bibehålla uppmärksamheten och att fatta goda beslut. Dina reflexer, ditt omdöme och uppfattningsförmåga försämras också.


Psykologens 3 bästa sömntips

Sömntips 1: Försök att upprätthålla regelbundna sovtider

Att gå och lägga sig och stiga upp vid samma tidpunkt varje dag är en av de viktigaste grundstenarna för god sömn.

Varför?

Hjärnan söker regelbundenhet så när förändringar uppstår är det bästa du kan göra att gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag. Människan lär sig nämligen av upprepning och därför är tydliga sovrutiner viktigt eftersom det hjälper till att signalera till hjärnan att det är dags att sova. Lägg dig samma tid och gå upp samma tid oavsett om det är vardag eller helg. Då lär du kroppen när det är dags att sova och när du ska gå upp – och din hjärna kommer tacka dig för det och belöna dig med att kunna sova bättre.

Sömntips 2: Ge dig själv ordentligt med utrymme för nedvarvning inför sänggåendet

Tänk på att både kropp och hjärna behöver tid för att komma ner i varv. Gör gärna en fokuserad avslappningsövning och undvik skärmar 1,5 timme innan sänggåendet som stimulerar hjärnan till vakenhet.

Varför?

Att ha en tydlig rutin för när det är dags att sova är lika viktigt som att ha en konsekvent sovtid. Hitta det som gör att du kan varva ner och gör det som gynnar din sömn och sänker stressen på kvällen. Ta, till exempel, ett bad, förbered för morgondagen, drick en kopp te, lyssna på en avslappnande ljudövning, ljudbok eller meditera.

…Skärmarnas påverkan

Ljus från elektroniska enheter kan störa kroppens naturliga cirkadiska rytm, utlösa känslomässiga och hormonella svar i kroppen och därmed öka vår vakenhet och således undertrycka frisättningen av melatonin. Melatonin är det hormon som gör oss trötta. Så, om melatonin-nivåerna sätts ur balans kan det exempelvis resultera i att du känner dig pigg och ligger sömnlös när du egentligen ska känna dig trött och sova.

Sömntips 3: Sängen ska endast vara kopplad till sömn

Undvik långa perioder av vakenhet i sängen då hjärnan lätt kan börja associera sängen med vakenhet istället för sömn.

Varför?

Detta har och göra med något som inom KBT kallas stimuluskontroll. Stimuluskontroll handlar, kortfattat, om att förändra vissa beteenden och att lära kroppen det huvudet redan vet. I detta fall att sängen är kopplad till att just sova. Vid sömnproblem har nämligen signalfunktionen mellan dessa två ofta gått förlorad och istället är den kanske kopplad till oro och stress kring sömnlöshet.

…20-minuters regeln

Ett återkommande tips inom KBT är 20-minuters regeln. Den baseras på att du ska gå upp om du inte somnat eller somnat om inom 20 minuter. Detta handlar om att bryta den onda cirkeln av oro och stress som sömnlöshet medför. Och detta gör du effektivt genom att göra något annat en liten stund. Till exempel att ta fram morgondagens kläder, läs en bok, ta disken, skriv ner anteckningar. Gör, helt enkelt, något som får din hjärna att tänka på något annat en stund och ditt sinne att vandra.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.


Relaterade inlägg:

10 sömnförberedande tekniker du måste prova


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som är Sveriges enda digitala sömnmottagning. Hos oss arbetar legitimerade psykologer specialiserade på sömn och sömnproblem. Läs mer om vår behandling.